6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 10 – 23 iulie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Oltenia , intervalul  de  prognoză  va debuta  cu  o  vreme călduroasă,  local caniculară, cu temperaturi maxime de 34…36 de grade și minime de 18…21 de grade, în medie regională. În perioada 13-16 iulie valorile termice vor fi în scădere treptată de la medii diurne de 30…32 de grade spre 26…29 de grade, cu aceeași tendință la minimele nocturne, ce vor coborî până la de la 14…17 grade. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o tendință de creștere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind călduroasă. Probabilitatea  pentru  averse  locale  va  fi  mai  ridicată  în  jurul  datei  de  13  iulie  și  în perioada 15 – 17 iulie.

La munte, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme caldă, cu valori peste cele climatologic specifice; în medie, vor fi temperaturi maxime de 19…24 de grade și minime de 10…16 grade.  Apoi,  în  intervalul  12-17  iulie,  vremea  se  va  răcori  apreciabil,  astfel  că  sunt anticipate medii ale valorilor diurne de 14…18 grade și ale celor nocturne de 6…10 grade. Din data de 18 iulie, estimările indică din nou o tendință de creștere a temperaturilor. Probabilitatea  pentru  averse va fi ridicată  în  majoritatea  zilelor  din  perioada  de referință, acestea având o distribuție locală, iar în intervalele 12 – 13 iulie și 15 – 17 iulie va ploua pe arii extinse și în cantități mai însemnate.

În Dobrogea, vremea călduroasă va persista în primele zile ale intervalului de referință în mare parte a regiunii, cu excepția litoralului, în timp ce în vestul regiunii izolat va fi  caniculă. Media regională a temperaturilor maxime va fi de 28…30 de grade, iar a celor minime de 18…21 de grade.  Apoi, în  perioada 14-17  iulie, vremea se va răcori, astfel  că  vor fi valori diurne de 25…28 de grade și nocturne de  16…19 grade, în medie. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o tendință de creștere a temperaturilor de o la zi la alta, vremea redevenind local călduroasă.  Probabilitatea  mai  mare pentru averse va fi în data de 13 iulie și în perioada 16-17 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS