8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul desemnat al Finanțelor: Pilonul II de pensii va fi desființat

Ministrul desemnat al Finanțelor: Pilonul II de pensii va fi desființat

Guvernul va desființa pilonul II de pensii, a declarat joi, după audierile din Parlament, Ionuț Mișa, propus pentru prelua postul de ministru al Finanțelor, informează Agerpres.
„Pilonul II de pensii se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat”, a spus Mișa.
Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei.
„Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Mișa.
El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.
„Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a mai arătat ministrul propus al Finanțelor.
În luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.
Președintele de la acel moment al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, declara, însă, că discuția privind naționalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noțiunea de naționalizare nu există în condițiile în care Pilonul II este finanțat de stat prin alocații bugetare.
În urma acestor discuții, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, și a decis retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS