8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru

Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a votat marţi o lege prin care funcţia de Avocat al poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru, informează Mediafax. Legea va fi trimisă preşedintelui pentru promulgare.
Avocatul Poporului Victor Ciorbea a fost prezent în plenul Senatului pentru a susţine proiectul de lege. Acesta a spus că majoritatea articolelor formulate în proiectul de lege sunt în acord cu recomandările Subcomitetului ONU pentru prevenirea torturii şi vor face ca activitatea instituţiei să fie mai eficientă.

„În urma recomandărilor făcute de Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii şi de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii, care ne-au vizitat în ultimii doi ani, am formulat majoritatea articolelor din acest text de lege. Ele au menirea de a asigura o mai mare autonomie din punct de vedere organizatoric şi funcţional, pentru acest mecanism naţional de prevenire a torturii, peste 2300 de locuri de detenţie de la penitenciare, aresturi preventive, până la aziluri şi orfelinate. Dacă veţi vota acest proiect, evident va face ca activitatea instituţiei să se derueze mai bine şi îi va creşte eficienţa”, le-a transmis senatorilor Ciorbea, înainte ca proiectul de lege să fie supus la vot.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat Robert Cazanciuc (PSD) a spus, în timpul dezbaterilor, că proiectul de lege are rolul de a consolida statutul instituţiei Avocatuui Poporului, subliind că legea a fost amplu dezbătută în cadrul şedinţelor comisiei, fiind depuse şi amendamente de către toţi senatorii jurişti.

Senatorul USR Florina Presadă a declarat, în timpul dezbaterior asupra proiectului de lege, că reglementările reprezintă o „răsplată politică dată domnului Ciorbea”. Senatorul a criticat actvitatea Avocatului poporului, dând ca exemplu intervenţia instituţiei privind legea de funcţionare a guvernului.

Legea a fost adoptată cu 93 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi trei abţineri. Senatul este cameră decizională. Documentul va fi trimis preşedintelui pentru promulgare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS