9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate85 de ani de la nașterea pictorului Sabin Bălașa

85 de ani de la nașterea pictorului Sabin Bălașa

I-au fost decernate de-a lungul timpului numeroase titluri, premii, între care: Medalia de Aur la Concursul European de Pictură (Pescara, Italia—1965), Medalia de Aur, Accademia d’Italia (Salsomaggiore, Italia — 1980), Diploma de Maestro di Pittura ”Honoris Causa” și ”Statue of Victory”, Premiul pentru Cultură (Salsomaggiore, Italia — 1983), Cavaler al Artelor, Accademia Bedriacense (Calvatone, Italia — 1985), Palma d’Oro d’Europa, Accademia Europa (Italia, 1986), Doctor Onorific, University Foundation, the Marquis Giuseppe Sciluna (SUA, 1988), Medalia de bronz ”A. Einstein”, International Academy Foundation (SUA — 1989).

Pe lângă pictura de șevalet, artistul a realizat numeroase lucrări de pictură murală. Renumitele compoziții care împodobesc Sala Pașilor Pierduți din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, intitulate ”Elogiul tinereții”, sunt în număr de 19 și acoperă aproximativ 300 metri pătrați, potrivit www.uaic. Picturile au fost realizate între anii 1968-1978 și reflectă sufletul, tinerețea, istoria și poezia poporului român. Printre lucrările din Sala Pașilor Pierduți se află: „Aspirație”, „Amfiteatru”, „Generații”, „Triumful vieții”, „Dezastrul atomic”, „Icar”, „Prometeu”, „Exodul spre lumină”, „Ștefan cel Mare”, „Moldova” și „Luceafărul” (pictură triptică).

Lucrările sale se găsesc în muzee și în colecții private din Italia, Franța, Suedia, Germania, SUA, Israel, Norvegia, Canada, Australia.

Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se află: „Tinerețe”, „Solemnitate”, „Orgoliul”, „Exodus”, „Luntrașul”, „Luceafărul”, „Himera”, „Miracol”, „Seniorii”, „Atlantida”, „Dimineața planetei”, „Comete”, „Icarus”, ”Melcii astrali”, ”Lacul misterelor”, ”Alai lunar”, ”Ultimii oameni”, ”Fiicele Terrei”, ”Vedere prin fereastra atelierului”, ”Oamenii fiară”.

Artist complex, cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală și o imagistică deosebită, Sabin Bălașa a fost deopotrivă regizor de filme de animație și scriitor.

Pictorul Sabin Bălașa a fost operat, pe 7 februarie 2008, de o tumoare gigant, la Clinica de micro-chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța. La 4 martie a fost internat la Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic „Sfânta Maria” diagnosticul fiind acela de neoplasm cu punct de plecare pleuro-pulmonar cu metastaze. Renumitul pictor Sabin Bălașa a murit la 1 aprilie 2008 și a fost înmormântat în cimitirul Eternitatea din Iași, oraș de care marele artist s-a simțit întotdeauna legat sufletește, prin lucrările de artă create aici și dăruite municipalității.

AGERPRES

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS