Aleșii și-au votat pensii speciale uriașe. Cum se calculează acestea

Parlamentarii și-au votat pensii speciale, care nu au nimic de-a face cu sistemul contributivității la stat (Foto: secundatv.ro)
Autori


Cea mai ingenioasă modalitate de calculare a pensiilor speciale a fost votată de parlamentari chiar pentru ei. Modul de calcul al „indemnizațiilor de vârstă“ pentru aleșii poporului înseamnă aplicarea unui coeficient asupra indemnizațiilor lunare brute primite de deputați și senatori. S-a încercat ca aceeași formulă „specială“ de calcul să fie adoptată și pentru pensiile primarilor, viceprimarilor și șefilor de la consiliile județene, însă Curtea Constituțională le-a dat peste nas aleșilor locali. 

Într-un articol anterior vă arătam cum se calculează pensiile personalului care nu se supune Legii pensiilor nr. 263/2010, ci beneficiază de sisteme de pensii speciale. Pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special, judecători, procurori și personalul auxiliar din instanțe și Parchete se iau în calcul, în vederea pensionării, veniturile din ultimul an la unii sau din ultimele luni la alții, respectiv veniturile brute obținute timp de șase luni consecutive din ultimii cinci ani, după caz, fără să se țină cont de principiul contributivității, care se aplică pentru alți angajați de la stat (profesori, medici și alții) și pentru toți salariații din mediul privat. Modul de calcul preferențial al pensiilor speciale, numite și indemnizații de vârstă, face ca pensiile acestor categorii de persoane să fie mult mai mari decât ale celor care muncesc o viață întreagă și se pensionează la limită de vârstă, după 35 de ani de vechime sau chiar mai mult. Și vechimea în muncă a acestor categorii de persoane este mai mică decât cea obligatorie pentru persoanele din mediul privat.

Parlamentarii ajung la pensii speciale uriașe

Legea 357/2015 pentru completarea legii privind statutul senatorilor și deputaților prevede că aceștia trebuie să respecte limita de vârstă prevăzută în Legea pensiilor, în anexele 5 și 6 la lege. Deci parlamentarii pot ieși la pensie la 65 de ani bărbații și 62 de ani și câteva luni femeile. Diferența apare la modul de calcul al pensiei speciale, numită „indemnizație la limită de vârstă“. Așadar, potrivit Legii 357/2015, la art. I, alin. (3) se precizează: „Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată“. Pensia specială se calculează proporțional cu perioada de mandat parlamentar exercitată, dar nu mai puțin de un mandat de senator sau deputat.

Indemnizațiile parlamentarilor pornesc de la 5.440 de lei brut și ajung la 16.000 – 17.500 de lei brut pe lună, în funcție de rolul pe care parlamentarii îl au în diverse comisii parlamentare și funcții de președinte, respectiv vicepreședinte la Senat sau Camera Deputaților.

GdS a efectuat o serie de calcule pornind de la formula de calcul stabilită de lege. Așadar, un parlamentar care a stat în parlament timp de trei mandate va avea o pensie de 4.308 lei pe lună doar pentru activitatea de parlamentar. Am presupus că valoarea indemnizației brute a fost aceeași pe parcursul celor trei mandate. Această indemnizație de vârstă se cumulează cu pensia care îi reiese din activitatea depusă de-a lungul vieții, în afara celei de parlamentar.

În cazul în care indem­nizația brută de parlamentar este de 17.500 de lei pe lună, cât este acum în anumite cazuri de parlamentari cu funcții, și dacă presupunem că este aceeași indemnizație timp de trei mandate, atunci pensia specială a alesului respectiv (indemnizația de vârstă) ajunge la 13.860 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, pensia specială a unui singur parlamentar cu funcție poate ajunge cât pensia lunară medie încasată de 15 pensionari din Dolj, din sistemul public de pensii.

Potrivit legii, pensiile speciale ale parlamentarilor cresc încontinuu, în sensul că crește cuantumul pensiei ori de câte ori se majorează indemnizația parlamentarilor aflați încă în parlament.


Indemnizații dublate pentru parlamentari

Dacă pentru medici și profesori nu s-au găsit bani pentru majorările salariale anunțate prin Legea salarizării, pentru parlamentari s-au găsit fonduri, astfel că lor li se dublează indemnizațiile din luna iulie a acestui an. Un parlamentar va avea o indemnizație de circa 11.600 de lei de luna viitoare, în creștere de la aproximativ 5.440 de lei, cât este acum. Acest lucru înseamnă că atunci când unii dintre demnitari se vor pensiona vor beneficia de pensii speciale și mai mari, având în vedere că veniturile li se dublează din iulie încolo.

Pensiile speciale ale primarilor, declarate neconstituționale

Anii anteriori, legiuitorii au modificat de două ori Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, pentru a introduce pensii speciale și pentru aleșii locali, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene. Modelul de calcul al pensiilor speciale ar fi fost similar cu cel al parlamentarilor, în funcție de indemnizația brută primită și de numărul de luni de mandat. Cuantumul indemnizației pentru limita de vârstă ar fi urmat să se acorde în limita a trei mandate și se va calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară, ceea ce făcea ca primarii și restul aleșilor nominalizați mai sus să primească pensii speciale de circa 5.000-5.200 de lei pe lună, iar în cazul președinților de consilii județene, chiar mai mult.

Anul trecut, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional exact articolul care se referea la pensiile speciale ale aleșilor locali, pe motiv că nu respecta Constituția. Legea privind statul aleșilor locali a trecut din nou prin parlament și iarăși a fost menținut privilegiul pensiilor speciale, însă a fost din nou declarat neconstituțional.

La ora actuală, primarii și restul aleșilor locali se pensionează la fel ca orice angajat la privat sau la stat fără privilegii, în funcție de contributivitate. Deci ei pot ieși la pensie anticipat sau la limită de vârstă, însă pot cumula eventual pensia cu indemnizația de primar, viceprimar sau președinte și vicepreședinte de consiliu județean. Și indemnizația pentru aleșii locali s-a majorat anul acesta. Un președinte de consiliu județean va primi o indemnizație brută de aproximativ 11.000 de lei, conform noii legi, primarul unui oraș cu peste 100.001 locuitori va avea o indemnizație brută de 10.150 de lei. Indemnizațiile primite în mandatele de primar se iau în considerare la calculul pensiei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 12 iunie 2017

Actualitate

» USR protestează: Este inadmisibil ca primarul Craiovei să fie ales de 8% dintre locuitorii oraşului
» Camera Deputaților / Comisia juridică: Proiectul privind grațierea – dezbateri pe fond săptămâna viitoare
» Viorel Cataramă nu poate candida la şefia PNL pentru că nu a strâns semnături de la cel puţin 10 filiale
» CSM cere preşedintelui Iohannis să întoarcă în Parlament legea salarizării
» Cutremur cu magnitudinea de 6,3 în largul coastei vestice a Turciei
» Iohannis a promulgat legea prin care medicii militari, polițiștii, funcționarii din penitenciare primesc salarii mai mari
» Înmatriculările de maşini second-hand din import au depăşit 47.000 în luna mai
» Tudorel Toader: Pachetul de legi privind Justiţia este finalizat
» MApN: Pilotul MiG-ului prăbușit a raportat o defecțiune majoră la motor
» Lucrări pe autostrada Bucureşti-Piteşti
» MIG prăbușit în județul Constanța

Local

» Elevi din Slatina au excelat la Concursul național de robotică

Dolj

» Agent de penitenciar, judecat pentru trafic de influență
» Șofer de 19 ani, în arest pentru ucidere din culpă
» Ține-te de nas și intră!
» Legumicultorii doljeni aşteaptă sprijinul de 3.000 de euro
» Maşinile parcate neregulamentar, greu de atins de poliţişti
» Marea lehamite de la Craiova
» Opt copii trăiesc în bordeie, în satul Lişteava
» Sute de litri de whisky și votcă fără documente, descoperite la PTF Calafat
» Final de stagiune la Filarmonica Oltenia
» Un an de Mercur Center
» Olteni in Caucaz
» S-a lansat Acțiunea pentru Renașterea Craiovei
» Valentin Pîrlogea, maestru de sunet al Teatrului Naţional din Craiova, s-a stins din viaţă
» Sute de sticle cu whisky și votcă ascunse în două camioane ce veneau din Bulgaria, confiscate la P.T.F. Calafat
» Final de stagiune la Filarmonica Oltenia
» 420 de acte de identitate, eliberate sâmbătă şi duminică la Craiova şi Işalniţa
» Se opreşte apa în câteva cartiere craiovene
» Dolj: Bărbat rănit într-un accident la Radovan

Gorj

» Romanescu a spulberat PSD la Târgu Jiu şi a devenit primar
» Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni un profit de 260 de milioane de lei
» Gorj: Festival de romanţe, la Ţânţăreni
» Gorj: Tânăr, reţinut în urma unui accident rutier
» Biblioteca Judeţeană Gorj se extinde prin mansardare
» Gorj: Muncă „la negru” în taximetrie

Olt

» Olt: Primarul unei comune a fost achitat pentru abuz în serviciu
» Rezultate finale pentru alegerile din localităţile din Olt

Vâlcea

» Vâlcea: Dosar penal în rem pentru alunecarea de teren de la Alunu
» Circulaţie deviată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Tricolorii, amical cu Chile
» Dinamyk U15, pe locul doi la Brașov
» Nouă medalii pentru luptătorii craioveni la Campionatul Național
» Mangia, pregătit de provocare
» Fotbal / Mangia a condus primul antrenament la Craiova (galerie foto)

Bani & Afaceri

» Câți bani a încasat statul, forțând mii de firme să devină microîntreprinderi

Educatie

» Concursul pentru directori de școli, condiționat de numărul de elevi

Magazin

» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop

Top