17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtacul cibernetic în România: Statisticienii de la INS au avut interdicţie de a deschide calculatoarele. Aceştia au transmis comunicate de pe alte computere

Atacul cibernetic în România: Statisticienii de la INS au avut interdicţie de a deschide calculatoarele. Aceştia au transmis comunicate de pe alte computere

Din cauza atacului cibernetic semnalat în ultimele zile, angajaţii Institutului Naţional de Statistică (INS) au avut, în această dimineaţă, interdicţie să-şi deschidă calculatoarele.

„La ora 8.00, când am început activitatea, nu ne-au dat voie să deschidem calculatoarele. Am transmis comunicatele de presă de pe alte servere, cu un grad de siguranţă mai ridicat”, a declarat, pentru Mediafax, Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS.

Luni dimineaţa, comunicatele INS au fost transmise cu o mică întârziere, de doar 4 minute faţă de ora 9.00, însă mai multe redacţii nu le-au receptat. „Noi am luat pe USB fişierele cu respectivele comunicate şi le-am transferat pe calculatoare de unde au fost transmise în siguranţă. Nici la această oră nu sunt deschise calculatoarele cu care lucrăm în zilele obişnuite”, a mai spus oficialul INS. Site-ul Camerei Deputaţilor este nefuncţional. Se fac verificări tehnice după atacul cibernetic. ”Site-ul Camerei este la acest moment nefuncţional, ca urmare a verificărilor tehnice cu caracter de prevenţie care se fac după atacul cibernetic din acest weekend”, a declarat secretarul general al Camerei Deputaţilor, Silvia Mihalcea, pentru Mediafax. Aceasta a mai spus că procerdurile interne ar trebui finalizate până la prânz, astfel încât site-ul să redevină funcţional. Disfuncţionalităţi şi la calculatoarele din Vama Arad. Se vorbeşte de un posibil atac cibernetic. Controalele în cadrul Biroului Vamal de Interior Arad sunt blocate, luni, după ce angajaţilor i s-a cerut să deconecteze calculatoarele, fiind posibile atacuri cibernetice. Circa 30 de camioane şi TIR-uri aşteaptă reluarea activităţii. Potrivit şefului Biroului Vamal de Interior Arad, Aurel Mateuţ, au fost deconectate calculatoarele. „Am fost anunţaţi în această dimineaţa, la prima oră, de la Direcţia Regională de la Timişoara (în subordinea căreia se află Biroul din Arad – n.r.) ca să deconectăm toate calculatoarele până când ne vor anunţa mai multe informaţii”, a declarat şeful Biroului Vamal de Interior Arad, Aurel Mateuţ.

Cele circa 20 de calculatoare ale Biroului Vamal de Interior Arad au fost oprite imediat. Potrivit unor surse, se pare că ar fi vorba de un atac cibernetic, însă această informaţie nu a fost confirmată oficial la ora transmiterii acestei ştiri. În condiţiile deconectării calculatoarelor, controalele sunt blocate, circa 30 de camioane şi TIR-uri aşteptând, în curtea Biroului, reluarea activităţii. Conform unor informaţii, probleme sunt şi la nivelul Direcţiei Regionale Timişoara. Nu se cunoaşte pentru moment cauza incidentului şi dacă pe calculoatoarele de la vamă au apărut anumite mesaje. Mai multe instituţii din ţară au fost afectate în ultimele zile de atacul cibernetic WannaCry, produs la nivel mondial. 200.000 de sisteme din 150 de ţări au avut de suferit din cauza virusului WannaCry. Printre ele şi fabrica Dacia de la Mioveni, acolo unde producţia a fost oprită timp de două zile. O serie de atacuri informatice au fost semnalate, începând de vineri, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi la instituţii şi companii din România. Valul de atacuri cibernetice a afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS