6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi începe exerciţiul de verificare a sistemului de avertizare şi alarmare a populaţiei. 7.700 de sirene se vor auzi în toată ţara

Astăzi începe exerciţiul de verificare a sistemului de avertizare şi alarmare a populaţiei. 7.700 de sirene se vor auzi în toată ţara

IGSU va desfăşura, începând de astăzi, un exerciţiu la nivel naţional pentru testarea şi verificarea echipamentelor din componenţa sistemului de avertizare. Astfel, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi sirenele în intervalul orar 10.00-15.00. “Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va desfăşura un amplu exerciţiu, la nivel naţional, pentru testarea şi verificarea unor echipamente din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017. În perioada 18-21 aprilie a.c., în localităţi din ţară va fi declanşat mecanismul de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor evenimente deosebite şi vor fi acţionate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populaţiei din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor. Astfel, de astăzi până vineri, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00-15.00. De asemenea, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.
IGSU le recomandă cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”. La nivel naţional, există peste 7.700 astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS