Fiscul a verificat doar 162 de contribuabili din mediul online

Autori


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a reusit sa verifice doar 162 de contribuabili din mediul online in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2017, in contextul in care in Romania sunt peste 900.000 de domenii de internet, dintre care 44% sunt active, potrivit datelor trimise de Ministerul Comunicatiilor, la solicitarea News.ro informează Hotnews.

Fiscul a anuntat recent incheierea unui protocol cu Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica (ICI) din Bucuresti, institutie aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor. Acesta se refera la o aplicatie tehnica care va elimina solicitarile redactate pe hartie venite din partea ANAF catre ICI, in scopul verificarii datelor de identificare ale detinatorilor domeniilor de internet cu extensia .ro.

Acest acord va creste viteza cu care ANAF va putea face aceste verificari, in contextul in care, in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2017, a verificat doar 162 de contribuabili, a efectuat confiscari in valoare de peste 1,3 milioane de lei si a instituit masuri asiguratorii de aproximativ 32 milioane de lei. Totodata, au existat 12 sesizari transmise organelor de cercetare penală, pentru o valoare totala aprejudiciului de peste 41 milioane de lei, potrivit datelor transmise News.ro de catre Ministerul Comunicatiilor.

Presedintele ANAF, Bogdan – Nicolae Stan, a precizat vineri, in cadrul unui comunicat de presa publicat de Ministerul Comunicatiilor, ca accesul la aceste date se putea face si pana acum, in baza Legii 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala. Noutatea pe care o aduce acest protocol este faptul ca transferul de informatie se va face in mod digital si nu in format tiparit pe hartie. Stan a subliniat importanta acestui acord, in contextul amplificarii tranzactiilor online si a avansului evaziunii fiscale in acest domeniu, informează Hotnews.

“Nevoia incheierii unui protocol intre ANAF si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti deriva din amplificarea numarului tranzactiilor din mediul online. Evaziunea si frauda fiscala in domeniul comertului online au atins cote fara precedent. Pentru a combate acest fenomen, Fiscul are nevoie sa acceseze datele de identificare ale detinatorilor domeniilor de internet cu extensia .ro”, a declarat Stan, in cadrul comunicatului de presa.


Presedintele ANAF a subliniat ca interogarile de date vor fi facute exclusiv pentru cazurile in care exista suspiciuni, in sensul neinregistrarii, nedeclararii si neplatii obligatiilor fiscale, interogarile fiind fundamentate de analize de risc in conformitate cu Codul de Procedura Fiscala. Aceasta precizare vine dupa aparitia unor reactii negative dupa anuntul facut acum cateva zile de ANAF, legate de posibila prezentare publica a datelor de contact ale persoanelor fizice care detin domenii web, fara consimtamantul acestora.

Si ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu a subliniat ca interogarile nu pot fi facute decat pentru situatii temeinic fundamentate.

“Combaterea evaziunii fiscale, impreuna cu interoperabilitatea, sunt deziderate nationale prin care urmarim sa ne aliniem standardelor europene. Aceasta initiativa va scurta semnificativ timpul de interactiune dintre ANAF si ICI, automatizand o parte importanta a procesului de combatere al fraudei fiscale”, a declarat Jianu, in cadrul comunicatului de presa.

Ministrul a precizat ca acest acord este un pas important dintr-un proces mult mai amplu, care vizeaza interoperabilitatea dintre ANAF si Ministerul Comunicatiilor la nivel national, scrie Hotnews.Comenteaza acum

Alte stiri

18 iunie 2018

Sesiune de instruire GDPR în Craiova

Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Dolj, în parteneriat cu Mişcarea Română pentru Calitate, organizează sesiunea de instruire „Responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal” în intervalul 21 -22 iunie la sediul Camerei din strada ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 18 februarie 2017

Actualitate

» Un bărbat băut bine s-a urcat la volan și a produs un accident în Craiovița Nouă
» Accident cu cinci victime la Podari
» Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu începe pe fond în 14 martie, conform ÎCCJ
» Fiscul a verificat doar 162 de contribuabili din mediul online
» Românii din Italia protestează mâine, împotriva corupției din România
» A început protestul ”Craiova citește Constituția”
» Mehedinți: O mașină de jandarmi a fost răsturnată într-un accident, la Severin
» Vicepreședintele American, Mike Pence: SUA rămân în mod ferm alături de Europa și NATO
» Zeci de părinți cu copiii lor protesteză în București, în Piața Victoriei
» Protest inedit, astăzi, în Piața Mihai Viteazu: ”Craiova citește Constituția”
» Vaccinul pneumococic ar putea fi obligatoriu pentru toți copiii
» Statul, deposedat în Timişoara de 967 de imobile în perioada 1996-2015

Dolj

» E vremea să scăpăm de gropile din asfalt!
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doljean arestat pentru comiterea a cinci infracțiuni
» Doi minori și un un bărbat de 31 de ani, arestați pentru tâlhărie calificată

Gorj

» Caravana Docuart revine la Târgu Jiu cu filme de excepție
» Medicamentele aruncate în pădure, droguri de risc?
» Cupa „Sănătăţii“, găzduită la Rânca

Sport

» Fotbal / Alb-albaştrii au dezamăgit în derbiul cu Steaua
» Volei (m): Campioana SCM-U Craiova şi-a luat revanşă în faţa Ploieştiului
» Handbal (m): CS Universitatea Craiova a remizat cu CNOT Braşov
» CS Universitatea joacă acasă cu Braşov
» Încă o revanșă de luat
» Gorjenii, hotărâţi să învingă Chiajna
» Doar victoria contează

Sanatate

» O familie din Craiova, în luptă cu sistemul – Instanţa va decide dacă o tânără cu probleme medicale are dreptul la însoţitor
» O boală genetică rară pune în pericol viaţa unui copil
» Cancerul omoară copilării! (III) – Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj

Educatie

» Școlile tehnice vor fi conduse după noi reguli

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» „Maestrul şi Margareta“, romanul ars şi rescris din memorie

Opinii

» PSD pregăteşte contraatacul la legile Justiţiei. Între timp, Frica se instalează în societate

Top