Dilema şcolilor: profesori pensionabili sau posturi vacante

Autori


 

Școlile trebuie să decidă până la sfârșitul lunii ce posturi didactice vor fi vacante pentru mișcarea de personal

Școlile trebuie să decidă până la sfârșitul lunii ce posturi didactice vor fi vacante pentru mișcarea de personal

Pe 9 ianuarie vor începe demersurile la nivelul județului Dolj pentru încadrarea cu personal didactic care să predea la clase în anul școlar următor. Ca și anul trecut, mișcarea de personal va începe cu stabilirea cadrelor didactice care au dreptul de pensionare începând cu 1 septembrie 2017 și care pot solicita și obține, prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, prelungirea activității cu trei ani peste vârsta de pensionare. Anul trecut, în Dolj s-au aprobat cererile pentru 85 de cadre didactice care îndeplineau vârsta de pensionare. La polul opus au fost dascălii care au obținut medii mari la concursul de titularizare, dar nu au avut posturi. Astfel de situații au fost la matematică, la care anul trecut nu au reușit să se titularizeze nici măcar candidații care au obținut media 10 la concurs. 

Mișcarea de personal pentru anul școlar următor se va face conform metodologiei privind mobilitatea personalului didactic de predare în anul școlar 2017-2018. Potrivit calendarului prevăzut de metodologie, până pe 27 ianuarie, cadrele didactice care îndeplinesc vârsta de pensionare pot depune cerere pentru ieșirea din activitate la limită de vârstă sau anticipat, ori pot solicita continuarea activității cu trei ani peste limita vârstei de pensionare. Cererea pentru prelungirea activității este supusă votului consiliului de administrație al unității de învățământ. Anul trecut, în Dolj s-a dat acordul pentru 85 de cadre didactice pentru a-și continua activitatea și în acest an școlar. Pe primul loc la astfel de solicitări au fost educatoarele. 22 de persoane au reușit să-și prelungească activitatea și pentru anul în curs, fie că predau la unități din Craiova (grădinițele „Otilia Cazimir“, „Căsuța Fermecată“, „Căsuța cu povești“, „Traian Demetrescu“, „Sfânta Lucia“ ori „Petrache Poenaru“) sau la unități școlare din județ, cum ar fi școlile gimnaziale din Castranova și Coșoveni.

Și la învățământul primar s-a prelungit activitatea pentru șapte învățători de la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ din Craiova, Școala Rast, Școala Gimnazială „Ion Creangă“, Școala Gimnazială Măceșu de Jos, Liceul Pedagogic „Ștefan Velovan“, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti și Liceul „Petre Baniță“ din Călărași. În ceea ce privește cadrele didactice care predau la gimnaziu sau liceu, cele mai multe acorduri de prelungire a activității au fost eliberate pentru profesori de limba și literatura română din județul Dolj. Nouă cadre didactice cu această specialitate își continuă activitatea peste vârsta de pensionare la Școala Gimnazială „Decebal“, Colegiul Național „Elena Cuza“, Liceul „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia, Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași, Școala „Amza Pellea“ din Băilești și la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“. Și la disciplina Matematică s-au dat acorduri pentru cadre didactice de la Școala Gimnazială „Henri Coandă“ din Craiova, Școala Gimnazială Calopăr, Școala Gimnazială „Traian“ și Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova. Acestora li se vor alătura și cadrele didactice care vor îndeplini vârsta de pensionare la data de 1 septembrie 2017.

Prelungirea activității reduce posturile pentru concurs

Prelungirea activității cadrelor didactice înseamnă, în unele situații, mai puține șanse de titularizare pentru cele care au statut de suplinitor de mulți ani. În vara anului trecut, la matematică au obținut media 10 la titularizare șapte candidați cu vechime la catedră între 1 și 19 ani. La această disciplină au fost patru cadre didactice care îndeplineau vârsta de pensionare și care au primit acceptul să își continue activitatea la catedră. Managerii cu astfel de situații spun că au preferat să păstreze un cadru didactic bun, care a dorit să-și continue activitatea, decât să vacanteze postul. Ei susțin însă că, pentru anul școlar următor, prelungirea activității va depinde de planul de școlarizare al unităților de învățământ, care nu a fost încă aprobat. „Consiliul de administrație al școlii și-a dat acordul pentru continuarea activității peste limita de vârstă pentru un profesor de matematică. Este un cadru didactic foarte bun, cu rezultate la clasă, profesor metodist și solicitat de părinții elevilor, care la rândul lor l-au avut la clasă. A fost, astfel, de preferat să menținem un profesor cu rezultate decât să vacantăm postul. Pentru anul școlar următor, încadrarea personalului va depinde de planul de școlarizare pe care îl vom avea. În plus, se vor aplica și noile planuri-cadru. La clasa a V-a, de exemplu, prin aceste planuri-cadru dispare o oră de limba și literatura română, și atunci se modifică și încadrările“, a declarat Carmen Nicoli, directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru Macedonski“ din Craiova.


Și la Școala Gimnazială „Decebal“ din Craiova s-a dat acordul pentru continuarea activității peste vârsta de pensionare. „Este un cadru didactic de limba română de excepție, profesor metodist și responsabil de practica psihopedagogică. În cazul de față, a fost de preferat prelungirea activității, dar nu este o decizie preferabilă pentru toate situațiile de cadre didactice care îndeplinesc vârsta de pensionare“, a precizat Angela Nuță, directorul Școlii Gimnaziale „Decebal“ din Craiova.

Și la Liceul „Tudor Arghezi“ au fost eliberate acorduri pentru prelungirea activității. „La noi în școală s-a acceptat prelungirea activității pentru un profesor de la învățământul primar, pentru un profesor de limba română, precum și pentru un profesor de educație fizică și sport. Am avut solicitare și la matematică, dar consiliul de administrație nu a votat cererea, pentru că pentru prelungirea activității a fost nevoie de depunerea unui dosar cu documente care să ateste activitatea de excepție“, a spus Lucian Săndoi, directorul liceului. Acesta susține că pentru anul școlar următor decizia de prelungire a activității aparține tot consiliului de administrație al școlii. „Nu am făcut încă încadrările. Părerea mea este că doar cadrele didactice de excepție trebuie să rămână în activitate, adică cei care fac performanță. În restul situațiilor, eu consider că ar trebui să le dea o șansă și celor tineri. Dar acordul pentru continuarea activității este dat de consiliul de administrație al școlii, prin vot secret, și apoi argumentat“, a precizat Lucian Săndoi, directorul Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova.

Cererile pentru continuarea activității peste vârsta de pensionare se vor depune la unitățile școlare până pe 27 ianuarie, iar consiliile de administrație ale școlilor se vor pronunța asupra acordului pe 30 și 31 ianuarie, urmând ca și Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj să dea un aviz.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 5 ianuarie 2017

Actualitate

» Vlad Voiculescu: „Mi-ar plăcea ca această echipă să fi redat încrederea că se poate“
» MAE: Atenţionare de călătorie în Bulgaria din cauza condițiilor meteo nefavorabile
» Voiculescu despre afirmația lui Dragnea privind spitalele: Să ne facem temele înainte să vorbim
» CFR Călători scoate vineri din circulație 39 de trenuri, din cauza avertizărilor meteo de ninsori și viscol
» Ministrul Apărării: Unitățile militare, pregătite pentru eventuale evacuări ale populației afectate de viscol
» Deputaţi USR: “Eliminarea impozitării pensiilor sub 2000 lei, prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici, însă 66% din pensionari nu vor avea niciun beneficiu”
» Doi deputați PSD au demisionat pentru a ocupa alte funcții în teritoriu
» Procurorii extind urmărirea penală în dosarul certificatelor de revoluționar false
» Ministrul de Interne: Este posibil să avem avertizări de cod roșu de vreme rea în patru județe
» Sebastian Ghiţă, dat în urmărire naţională
» Camera Deputaţilor a votat eliminarea impozitului pentru pensiile sub 2000 lei şi scutirea tuturor pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale
» Raluca Turcan: PNL va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare
» Preşedinţia: Demersul Avocatului Poporului poate deschide poarta condamnaţilor penali să ajungă să ne conducă
» UPDATE – Turcia: Atentat cu maşină capcană la Izmir
» Program de guvernare comunist? Succes !
» Surse: Dacian Cioloş lansează un ONG care să ajute partidele de opoziţie
» Băsescu, despre cetățenia moldovenească: Caut cel mai bun avocat; o să mă judec cu Dodon
» Dosarul Roșia Montană a fost depus la UNESCO de Ministerul Culturii, după consultarea cu Dacian Cioloş
» Mandat de arestare preventiva în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă
» Prudenţă maximă în circulaţie pe perioada anotimpului de iarnă

Local

» Primăria Priseaca-Olt funcţionează cu trei angajaţi
» Baia de Aramă, o nouă destinaţie turistică pentru olteni
» Olt: Prefectul a convocat în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență
» O româncă acuzată de tâlhărie în Italia a fost arestată în Vâlcea
» UDPATE – Olt: Incendiu la o casă din Slatina

Dolj

» Ghici ce studii îți trebuie pentru a deveni șef la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“!
» Mihail Genoiu, primarul Craiovei în locul Olguței Vasilescu
» A şaptea cerere de eliberare condiționată pentru Siclitaru
» Mii de şomeri doljeni, stimulaţi să îşi găsească de muncă
» Cu cât s-au mărit pensiile
» 72 de copii din Dolj aşteaptă să fie adoptaţi
» Legea pensiilor – avantaj pentru cei care au avut grupele I și a II-a
» Water Park-ul Craiovei a înghețat de la atâtea promisiuni
» Dolj: La volan cu o alcoolemie de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat

Gorj

» Fostul primar din Bâlteni, condamnat la închisoare cu suspendare
» Gorj: Încep recrutările de personal pentru fabrica de componente auto
» Gorj: Zeci de poliţişti şi jandarmi păzesc Boboteaza
» Gorj: Prefectul cere autorităţilor măsuri împotriva gerului
» Gorj: Centrul de recrutare intră în reabilitare, pentru că plouă prin acoperiş

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 45 de echipaje de poliţie acţionează pentru fluidizarea traficului rutier
» Mehedinţi: De Bobotează, jandarmii vor asigura ordinea și siguranța publică

Sport

» Loredana Dinu: Scrima a fost stilul meu de viață, acum mă dedic familiei
» Alb-albaștrii, apți de performanță
» Fotbal / Cristian Pițiche, la Repriza de Sud
» Agnieszka Radwanska, eliminată de la turneul de la Shenzhen de Alison Riske

Bani & Afaceri

» Dobânzile la depozitele bancare au scăzut drastic

Educatie

» Zeci de posturi, fără profesori

Magazin

» Horoscop
» Animaţia „Cars“ a fost plagiată în China
» Bancul zilei

Top