19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de migranţi, prinşi la graniţa de sud a României

Zeci de migranţi, prinşi la graniţa de sud a României

La începutul acestei săptămâni, 16 irakieni au încercat să intre ilegal în România
La începutul acestei săptămâni, 16 irakieni au încercat să intre ilegal în România

Zeci de migranţi au încercat, anul acesta, să intre fraudulos în România, pe la graniţa de sud, având ca destinaţie finală ţări precum Germania, Austria sau Suedia. Chiar dacă România nu poate fi considerată, deocamdată, o rută principală prin care migranţii îşi croiesc drumul ilegal spre vestul sau nordul Europei, prin ţara noastră încearcă să treacă ilegal peste 100 de oameni pe an, numai pe la graniţa de sud. 
Poliţiştii de frontieră de la Calafat şi Bechet prind aproape lunar migranţi care vor să tranziteze teritoriul ţării noastre pentru a ajunge în ţări dezvoltate din Europa. De la începutul acestui an, au fost descoperiţi în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat şi Bechet 31 de migranţi, care intenţionau să intre în România ascunşi în diverse mijloace de transport. Alţi 24 au fost depistaţi în timp ce încercau să intre ilegal traversând Dunărea. Aceştia erau cetăţeni din Siria, Irak sau Turcia.
Cel mai recent caz s-a petrecut în noaptea de 3 spre 4 octombrie, când 16 cetăţeni irakieni, dintre care șase minori, au încercat să intre ilegal în România pe la frontiera de la Bechet. Aceştia au vrut să pătrundă pe teritoriul României trecând Dunărea, însă poliţiştii de frontieră i-au prins în zona localității Gighera, din județul Dolj. Toţi membrii grupului, format din opt bărbați, două femei și șase minori, cu vârste cuprinse între zece şi 42 de ani, au declarat că voiau să ajungă în Germania. Aceştia veneau dinspre Bulgaria, de unde au fost preluați de călăuze care i-au transportat la malul Dunării și au traversat fluviul cu două ambarcațiuni. Migranţii au declarat că au plătit câte 35.000 de euro de familie pentru a fi ajutaţi de călăuze pe parcursul traseului până în Germania.

Călăuzele construiesc în maşini spaţii ascunse pentru transportul migranţilor

Mulţi dintre migranţi ajung să îşi pună viaţa în pericol atunci când vor să treacă graniţa fără să fie prinşi. Spre exemplu, la sfârşitul lunii septembrie, patru femei şi trei bărbaţi cu cetăţenie irakiană au fost găsiţi de poliţiştii Punctului de Trecere a Frontierei Calafat într-un spaţiu special amenajat sub platforma unui microbuz. Autovehiculul era condus de cetăţeanul bulgar Atanas D., de 63 de ani, care era călăuza celor şapte imigranţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 23 de ani. De asemenea, în luna august a acestui an, doi cetăţeni sirieni, de 16, respectiv 19 ani, au încercat să treacă ilegal frontiera pe la Bechet, fiind ascunşi sub patul de odihnă din cabina unui camion, condus de un cetăţean turc. Acesta a prezentat documente care arătau că transporta fructe din Turcia către Danemarca. Tot în luna august, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu – PTF Calafat au depistat cinci cetăţeni irakieni care încercau să intre ilegal în România, ascunşi într-un spaţiu special amenajat în interiorul unui microbuz fără încărcătură, condus de un cetăţean bulgar. În timpul controlului de frontieră, a fost descoperit un perete dublu, în spatele scaunului şoferului. În compartimentul special amenajat au fost găsiţi cei cinci migranţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani. Aceștia au declarat că au plecat din țara de origine și au trecut ilegal în Turcia, apoi în Bulgaria, unde au fost preluați de cetățeanul bulgar Georgiev K., care i-a ascuns în microbuz, contra sumei de 5.000 de euro, pentru a-i transporta în Germania.
Toţi migranţii prinşi încercând să intre fraudulos în România, pe la graniţa de sud, au fost înapoiaţi autorităţilor bulgare şi sunt cercetaţi pentru săvârșirea infracțiunii de „trecere frauduloasă a frontierei de stat“.

În 2015, 170 de migranţi au fost prinşi la graniţa de sud a României

 

România nu este, în acest moment, un punct important prin care migranţii trec în drumul lor spre ţările dezvoltate. Totuşi, în anul 2015, 170 de persoane au fost prinse în timp ce încercau să se infiltreze ilegal pe teritoriul ţării noastre, pe la graniţa de sud. Acestea veneau din ţări precum Siria, Afganistan, Irak, Iran, Pakistan, Turcia, Sri Lanka, Vietnam sau Libia. Criza refugiaţilor a atins punctul maxim în aprilie 2015, când două mii de imigranţi au murit înecaţi în Marea Mediterană, în timp ce încercau să ajungă în Europa pe vapoare. Potrivit site-ului migration.iom.int, care monitorizează şi actualizează în timp real toate informaţiile legate de imigranţii sosiţi în Europa, Italia este ţara pe unde cei mai mulţi imigranţi ajung pentru prima dată în Europa. Anul acesta, nu mai puţin de 10.681 de migranţi au intrat pe continentul nostru prin Italia. 1.097 de oameni au intrat în Europa prin Grecia, iar 520 prin Bulgaria. Doar în acest an, 4.835 de imigranţi au murit încercând să ajungă în Europa, 3.610 dintre aceştia pierzându-și viaţa în Marea Mediterană. În 2015 s-au înregistrat 5.600 de decese, 3.675 dintre acestea având loc în apele Mării Mediterane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS