9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia sfidează Consiliul de Securitate al ONU şi refuză să stopeze măcelul din Alep

Rusia sfidează Consiliul de Securitate al ONU şi refuză să stopeze măcelul din Alep

Rusia respinge propunerea de rezoluţie ONU care cerea oprirea raidurilor aeriene asupra oraşului Alep din Siria. Consiliul de Securitate al ONU trebuie să ceară „o acțiune imediată pentru a salva Alep”, a declarat ministrul francez de Externe Jean-Marc Ayrault, înaintea votului asupra rezoluției menite să oprească bombardamentele asupra Alep, notează Realitatea.

Rusia a avertizat că se va folosi de dreptul de veto în privința proiectului de rezoluție pregătit de Franța și susținut de Ayrault și de circa 50 de țări, printre care SUA, Maea Britanie și majoritatea țărilor occidentale. Moscova a propus un alt text, pe care cele 15 tări ale Consiliului de Securitate trebuie să-l voteze sâmbătă, scrie Hotnews. Rusia „solicită instituirea imediată a unei încetări a ostilitătilor, inclusiv în Alep” și invită toate părtile să permită accesul la ajutoare umanitare. Însă nu cere oprirea bombardamentelor aeriene.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat la începutul săptămânii că suspendă participarea la discuțiile bilaterale cu Rusia pe tema Siriei, potrivit CNN. „Aceasta nu este o decizie pe care am luat-o ușor”, a anunțat Departamentul de Stat, într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat, la rândul său, că „toată lumea și-a pierdut răbdarea cu Rusia”. Josh Earnest a precizat că Rusia și-a pierdut credibilitatea atunci când a anunțat că își ia niște angajamente pe care nu intenționa să le respecte.

Oficialul a mai amintit că Moscova nu a derulat o acțiunile credibilă împotriva ISIS, în ultimele 7 luni.

Rusia este acuzată, în SUA și Europa, că susține și participă alături de regimul lui Bashar al-Assad la bombardamentele masive din Alep, soldate cu multe pierderi de vieți omenești printre civili.

Civilii sirieni care sunt supuși bombardamentelor la Alep se confruntă cu „un nivel de sălbăticie pe care niciun om nu ar trebui să îl suporte”, a declarat, duminică, Stephen O’Brien, șeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), potrivit AFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS