6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrahova: Adina Buzatu, un avocat și un scriitor, suspecți în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani

Prahova: Adina Buzatu, un avocat și un scriitor, suspecți în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani

Stilista Adina Buzatu, un avocat și scriitorul Eugen Burada se află printre suspecții din dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani în care polițiștii de investigare a criminalității economice și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești efectuează, joi dimineață, percheziții în municipiul București și în patru județe, au declarat pentru Agerpres surse apropiate anchetei.
Potrivit acestora, perchezițiile vizează inclusiv domiciliile celor trei, dar și firme ale acestora.

Polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, împreună cu procurori ai PCA Ploiești, efectuează, joi dimineață, percheziții în municipiul București și în patru județe într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit unor comunicate emise de IJP Prahova și PCA Ploiești, 34 de percheziții au loc în acest dosar la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale din municipiul București și din județele Prahova, Ilfov, Suceava, Iași, acțiunea vizând un grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Anchetatorii spun că, în perioada 2012-2014, persoanele bănuite ar fi creat un circuit fiscal fictiv, în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat.

Astfel, administratorii unui număr de 20 de societăți comerciale au înregistrat în evidențele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale având ca drept scop sustragerea de la plata taxelor și impozitelor.

Concret, prin intermediul acelor firme ar fi fost efectuate operațiuni bancare (retrageri de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate.

În baza facturilor emise de societățile „fantomă” controlate de suspecți, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 37.950.712 lei, constând în impozit pe profit neconstituit și taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal. De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 117.746.750 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS