8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNicușor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani închisoare

Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani închisoare

(Foto: radioconstanta.ro)
(Foto: radioconstanta.ro)

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost condamnat vineri de Curtea de Apel București la 15 ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu perdelele forestiere de protecție.
Nicușor Constantinescu se află în prezent în penitenciar, el având o condamnare definitivă de 5 ani închisoare, primită în dosarul Centrului Militar Constanța.
În dosarul perdelelor forestiere, Nicușor Constantinescu a primit patru pedepse de 5 ani, 6 ani, 7 ani și 12 ani închisoare, la care a fost adăugată condamnarea definitivă de 5 ani dată de Curtea de Apel Constanța în dosarul Centrului Militar.
Curtea de Apel București a contopit aceste pedepse, iar la cei 12 ani închisoare rezultați a fost adăugat un spor de 3 ani, astfel încât el va executa în final 15 ani de detenție.
În plus, instanța i-a interzis lui Nicușor Constantinescu exercitarea pe o durată de 10 ani, după ce iese din închisoare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere, gestiune sau control în cadrul unei entități juridice de drept sau interes public.
Condamnări au primit și funcționari cu funcții de conducere din CJ Constanța: Felicia Tăicuțu (director general al Direcției Economice) — 3 ani cu suspendare; Titi Cenușă (arhitect-șef la Direcția de Urbanism) — 4 ani și 10 luni cu executare; Lucian Simion (șeful Serviciului Utilități Publice) — 4 ani și 10 luni cu executare; Constantin Vlăducă (inginer) — 3 ani cu suspendare; Ionuț Țițimeaua (director al Direcției Generale de Administrație Publică) — 2 ani cu suspendare; Tudorel Pârvu și Bogdan Dima Gavrilă (directori ai Direcției Buget Finanțe) — ambii 2 ani cu suspendare.
Alte condamnări: Adrian George Gâmbuțeanu (director general la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța) — 6 ani și 4 luni cu executare, Gică Ene (inginer silvic) — 3 ani cu suspendare; Ruxandra Luminița Darie (notar) — 3 ani cu suspendare; Florin Georgel Onescu (primar al comunei Lipnița) — 3 ani cu executare; Victor Aurelian Coman și Daniel Dan Popa (administratori ai SC Rom Coman SRL) — câte 9 ani și 8 luni închisoare.
Instanța a mai dispus ca SC Rom Coman SRL să plătească o amendă penală de 150.000 lei, urmând ca această firmă să fie dizolvată, iar SC Stop SRL a primit o amendă penală de 600.000 lei.
De asemenea, Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a primit o amendă penală de 300.000 lei.
Instanța a decis confiscarea de la inculpații Victor Aurelian Coman și Daniel Dan Popa a câte 11.893.084 lei, iar de la Nicușor Constantinescu — 8.587.504 lei. Consiliul Județean Constanța nu s-a constituit parte civilă în dosar.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Plăți nelegale pentru lucrări inexistente

Conform DNA, în perioada 2010 — 24 martie 2014, Nicușor Constantinescu, în calitate de președinte al CJ Constanța, RAJDP Constanța și Adrian Gâmbuțeanu au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și o parte din restul inculpaților, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Județean Constanța.
Nicușor Constantinescu este acuzat că și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de șef al Consiliului Județean, determinând un prejudiciu în dauna CJ Constanța în valoare de peste 30 milioane lei.
Procurorii susțin că, în perioada 14 mai — 11 septembrie 2012, el a făcut plăți nelegale în cuantum de peste 1,2 milioane lei către RAJDP Constanța în cadrul proiectului de interes public județean ‘Caravana estivală a județului Constanța’.
„În acest caz, efectuarea plăților s-a realizat, în multe situații, fără ca lucrările achitate să aibă vreo legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc.), fără a fi respectate prevederile din H.C.J. nr. 148/2010 și ale Protocolului de colaborare cu autorități ale administrației publice și instituții, respectiv Romsilva, RAJDP Constanța și SC RAJA SA și fără să existe documentațiile tehnico-economice legale, devize de ofertă și procese verbale de recepție care să ateste realitatea lucrărilor executate în cele 31 de localități, conformitatea acestora cu cerințele tehnico-economice și fără date și informații privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate”, susțin procurorii.
În urma cercetării la fața locului, s-a stabilit că pe parcelele 165 și 189, ambele în comuna Saraiu, unde se afirma că fuseseră înființate perdele de protecție, nu existau asemenea lucrări (pe parcela 165 au fost identificate urmele unei culturi care nu vegetase niciodată, iar pe parcela 189 nu au fost identificate nici măcar urme ale unei asemenea perdele; în realitate, pomii au fost plantați în curtea bisericii din comuna Siliștea de către elevi și de beneficiarii ajutoarelor sociale, și nu de angajații RAJDP Constanța); în orașul Hârșova, în primăvara 2011, s-au primit de la CJ Constanța 10.000 de puieți de salcâm, și nu 27.000, cum se arată în memoriu, care au fost plantați de populația orașului, și nu de angajații RAJDP; în 2012, comunei Ciobanu i-au fost livrați, de CJ Constanța, 1.500 de pomi fructiferi care au fost plantați în curtea școlii din localitate, precum și 25.000 de puieți de salcâm (dintre aceștia din urmă, aproximativ 14.000 de bucăți au fost încredințați unor persoane fizice care i-au plantat pe terenurile lor, iar restul au fost plantați pe drumul dintre Hârșova și comuna Ciobanu; aceștia din urmă au fost mâncați de animale sau au fost defrișați în toamna anului 2012, împreună cu ceilalți copaci de pe marginea drumului).
În perioada 23 iulie — 7 noiembrie 2012, în cadrul Programului județean de cercetare și refacere a plantațiilor de pomi fructiferi, Nicușor Constantinescu a efectuat, prin trei ordine de plată, plăți nelegale către RAJDP Constanța în cuantum de aproximativ 774.000 lei.

Plăți în avans, ilicite, din fonduri publice, fără număr

O altă acuzație se referă la faptul că, în perioada 21 aprilie 2011 — 11 septembrie 2012, el a efectuat, prin mai multe acte, plăți nelegale către RAJDP Constanța în cuantum de aproximativ 1,7 milioane lei, în legătură cu lucrările de împădurire efectuate pe raza comunei Independența, situație care rezultă din nerespectarea condițiilor impuse de hotărârile CJ și dispozițiile Legii 46/2008 și din lipsa documentelor justificative impuse de lege pentru corecta efectuare a plăților respective.
De asemenea, susțin anchetatorii, în perioada 2010 — 2012, președintele Consiliului a efectuat plăți nelegale către RAJDP Constanța în cuantum de peste 20 milioane lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de împădurire, fără a fi îndeplinite condițiile impuse prin H.C.J. Constanța nr.310/2009 și 402/2009 și fără a exista documente justificative întocmite în condițiile legii.
DNA mai precizează că, în perioada 10 septembrie 2012 — 24 martie 2014, Nicușor Constantinescu a încălcat dispozițiile legale care interzic plata în avans, din fonduri publice, pentru achiziția de imobile, precum și pe cele ale prevederilor procesului verbal de negociere.
„Mai mult, inculpatul a modificat natura actului juridic încheiat cu SC Stop SRL, administrată de Zelca, din contract de vânzare-cumpărare în antecontract de vânzare-cumpărare, dată la care CJ Constanța urma să dobândească dreptul de folosință asupra a 25 de apartamente și a făcut plăți nelegale către firma amintită în cuantum de peste 5 milioane lei. Un alt beneficiu important de care s-a bucurat SC Stop SRL, de pe urma activității ilicite a lui Constantinescu, a fost amânarea cu 5 ani a momentului la care ar fi trebuit să achite impozitul pe profit și taxa pe valoare adăugată, corespunzătoare valorii tuturor celor 25 de apartamente”, mai menționează DNA.
Sursa citată mai arată că, în perioada 2010 — 2012, Constantinescu a făcut plăți nelegale către SC Domeniul Public și Privat Județean Constanța, în cuantum de peste 1,6 milioane lei, contravaloare a închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor legale care impuneau limitarea consumului de carburanți și a numărului de autoturisme pentru toate instituțiile publice, inclusiv pentru consiliile județene (la un număr de șase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) și interdicția închirierii de autoturisme de către toate instituțiile publice.
În 17 iulie 2009, Nicușor Constantinescu, subliniază DNA, a dobândit Portul Izvoarele, în numele CJ Constanța, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul Ruxandrei Daria, ambii cunoscând că bunul tranzacționat provenea din săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu comise de către primarul și secretarul comunei Lipnița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS