Britanicii divorţează de Uniunea Europeană

Autori


Regatul Unit a votat pentru părăsirea Uniunii Europene, rezultatul referendumului arătând că britanicii au repudiat majoritatea elitelor din țară, elite care trebuie să gestioneze acum cea mai mare lovitură pentru proiectul unității europene de la sfârșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial și până acum, notează Reuters, potrivit Hotnews.  Premierul David Cameron a anunțat că demisionează, bursele europene au căzut, lira sterlină a pierdut 10%, iar o parte din țările care formează Marea Britanie au anunțat că vor să rămână în UE, implicit vor independență. Ieșirea din UE este un proces care durează doi ani și afectează major atât viețile britanicilor, cât și pe cele ale europenilor care locuiesc în Marea Britanie. Speriați de consecințe, liderii politici britanici pro-Brexit au dat un pas înapoi, dar șefii statelor europene le-au cerut să-și asume rezultatul referendumului și să ceară oficial ieșirea din UE cât mai repede. Specialiștii spun că influența Rusiei va crește. Autoritățile din România au precizat că impactul economic asupra țării noastre nu va fi mare și că leul nu va avea probleme. Vineri, leul se depreciase cu 2,69% față de dolar și cu 0,41% față de euro.

Marea Britanie va ieşi din UE, după ce 51,9 la sută dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale. Votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii, căci atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire. Premierul britanic David Cameron și-a anunțat vineri plecarea din fruntea guvernului, spunând că alți conducători ai Regatului trebuie să decidă momentul părăsirii UE și să negocieze Brexitul.

Piețele financiare au reacționat imediat după rezultatul referendumului. Lira sterlină a cunoscut un colaps, pierzând 18 cenți americani, cea mai mare scădere consemnată vreodată, și ajungând la cel mai mic nivel din 1985 și până acum. Moneda britanică a scăzut cu 10%, până la 1,33%. Euro a pierdut 3,1%, până la nivelul de 1,10 $. Companiile listate pe bursele lumii au pierdut peste 2.000 de miliarde de dolari din valoarea lor de piață. Marea Britanie a pierdut în doar câteva ore peste 300 de miliarde de euro, o sumă mai mare decât contribuția la bugetul UE în 15 ani. Investitorii au cumpărat aur, iar francul elvețian a crescut cu 2%. Mai multe bănci anunțaseră înainte de rezultatul referendumului că își vor muta parte din afaceri în alte țări dacă Marea Britanie va ieși din UE.

Liderii europeni au criticat rezultatul referendumului. Cancelarul german Angela Merkel a vorbit despre o „lovitură dură dată Europei“ și a anunțat că i-a invitat luni la Berlin pe președintele francez Francois Hollande, premierul italian Matteo Renzi și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Cancelarul a cerut celorlalte ţări membre ale UE să nu ia decizii „rapide şi simple“. Preşedintele Franţei a spus că votul britanicilor „pune Europa grav la încercare“, care nu mai poate funcţiona ca până acum şi trebuie să se „concentreze pe (problemele) esenţiale“. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat: „În numele celor 27 de lideri vă spun că suntem hotărâţi să rămânem uniţi în număr de 27. Uniunea este viitorul nostru comun. Vă asigur pe toţi că nu va exista un vid legislativ. Până când părăseşte UE, în Marea Britanie se va aplică legislaţia europeană, aici fiind vorba şi de drepturi şi de obligaţii“, a spus el. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat şi el că nu crede că votul în favoarea Brexit înseamnă începutul sfârşitului pentru UE. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că Marea Britanie şi UE rămân parteneri indispensabili ai Statelor Unite.


Rezultatul pro-Brexit a reactivat tendinţele separatiste. Scoţia s-a exprimat clar că îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene, a spus premierul scoţian Nicola Sturgeon, în condiţiile în care această parte a Marii Britanii a votat preponderent pentru rămânerea în blocul comunitar. Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuiness a cerut şi el un vot pentru unirea celor două Irlande.

Iohannis: Impactul asupra leului va fi mic

În România, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „Marea Britanie, după ieşirea din UE, va rămâne un partener foarte important pentru noi; nu va avea însă statut privilegiat în relaţia cu UE. Este, în acelaşi timp, foarte important pentru români să înţeleagă că în acest moment putem să ne păstrăm calmul şi nu e cazul să ne îngrijorăm peste măsură“. Iohannis a urmat liniile principale ale discursului popularilor europeni: inflexibilitate faţă de Marea Britanie, care nu va primi un statut special de la UE după votul de ieri. Iohannis a mai spus că impactul Brexit asupra economiei româneşti este unul minim. „Impactul Brexit asupra monedei româneşti e mic şi gestionabil, leul nu va avea probleme“, a mai spus Iohannis după întâlnirea de la Cotroceni cu premierul, guvernatorul BNR şi liderii partidelor politice. Klaus Iohannis a precizat că „Ieşirea Marii Britanii nu se va produce de azi pe mâine“, ci este „un proces care va dura destul de mult, specialiştii evaluează undeva la doi ani, timp în care se va negocia“. „România e parte în această negociere şi va negocia în aşa fel încât interesul României să fie protejat şi astfel încât să avem grijă de românii noştri care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie“, a dat asigurări şeful statului. Ministerul Finanţelor a precizat că efectele votului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra României sunt gestionabile, iar impactul creşterii costului finanţării de pe pieţele internaţionale poate fi diminuat prin utilizarea rezervelor valutare naţionale şi amânarea împrumuturilor statului până la stabilizarea pieţelor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 25 iunie 2016

Actualitate

» Sănătatea şi Internele au lansat algoritmi şi protocoale pentru medicina de urgenţă
» Scrimă – CE 2016: România a câștigat medalia de bronz în concursul masculin pe echipe la sabie
» Sindicaliștii de la CEO, plimbare la mare pe banii companiei falimentare care concediază 2.000 de oameni
» Jonathan Hill, reprezentantul Marii Britanii în Comisia Europeană, a demisionat
» Mașinile parcate neregulamentar vor fi din nou ridicate. Ce spune proiectul de hotărâre MAI
» Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, la Slatina
» Mai multe tipuri de lapte şi produse lactate din Bulgaria au fost interzise spre comercializare în România
» Lanţ uman pe traseul Craiova-Piteşti: Oamenii cer construirea unei autostrăzi
» Meteorologii mențin și azi codul galben de caniculă
» Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin a fost inspectat de reprezentanţii UEFA în vederea omologării pentru meciuri din Liga Europa
» Ministrul Sănătăţii a hotărât să amâne ordinul prin care se recalcula preţul la medicamente pentru a asigura accesul pacienţilor la tratamente
» Impact Brexit pe piaţa din România: Costul creditelor în lei creşte cu 12% într-o singură şedinţă
» Britanicii divorţează de Uniunea Europeană
» Cartea de weekend: „Am@r“ de Tatiana Jilavu
» Restaurantele Craiovei de altădată

Dolj

» Cum îi afectează pe doljeni referendumul din Marea Britanie
» Directoare de la „Filantropia“, condamnată la Judecătoria Craiova
» Ion Prioteasa, un nou mandat de preşedinte la CJ Dolj
» Craiova s-a îmbrăcat în ie
» Tânără în stare gravă după ce a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni

Gorj

» A început Festivalul „RomânIA Autentică“
» Se lucrează la zidurile de sprijin în Defileul Jiului

Sport

» Fotbal / Cetate a câştigat, dar Şirineasa a promovat
» Baschet: Antrenorul Vladimir Vuksanovic, încă doua sezoane la SCM-U Craiova
» Handbal: SCM a mai adus două jucătoare străine
» Duminică este Adunarea Generală la AJF Dolj
» Tractorul Cetate îşi joacă ultima şansă
» Nume noi la CS Podari
» Selecție pentru Europene în curtea antrenorului Joița

Magazin

» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare

Opinii

» Brexit: Posibile efecte politice asupra României
» Brexit: căderea din Europa și păcatul originar

Top