16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateExcepția privind prevederi din Legea alegerilor locale, înregistrată la CCR

Excepția privind prevederi din Legea alegerilor locale, înregistrată la CCR

Curtea Constituțională a României a primit excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicată la Tribunalul București, urmând ca ulterior să fie stabilită ședința de judecată în care va fi analizată, au confirmat astăzi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Excepția înregistrată la CCR vizează, potrivit surselor citate, prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

Astfel, Art. 50, alin (1) spune: „Candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităţilor urbane de rangul ÎI şi III şi de 1.000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.
Alin. (2): „Pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie să prezinte o lista de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor, şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti.
Alin. (3): „Nu se admit liste de candidaţi independenţi pentru funcţia de consilier”.

De asemenea, Art. 101, alin (1) specifică: „Pentru funcţia de primar, centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie”. Alin. (2): „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.
De asemenea, alin. 3 spune că, „În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS