9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExtrădat din România, Guccifer a apărut în faţă unui tribunal din SUA

Extrădat din România, Guccifer a apărut în faţă unui tribunal din SUA

Hackerul român cunoscut drept „Guccifer”, care a făcut publice emailuri neoficiale trimise către Hillary Clinton, fost secretar de stat în SUA, a fost extrădat din România şi a apărut, vineri, la primul termen în faţă unei în instanţe din SUA, scrie Reuters.

Marcel Lehel, de 44 de ani, are de înfruntat nouă capete de acuzare, inclusiv trei privind accesul neautorizat în computere protejate, a anunţat Departamentul pentru Justiţie din SUA într-un comunicat.

Potrivit rechizitoriului,Lehel „a spart emailuri şi conturile de pe reţele de socializare ale unor victime de nivel înalt, inclusiv un membru de familie a doi foşti preşedinţi, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA şi un fost consilier prezidenţial”, se scrie în comunicat.

Victimele nu sunt numite, dar în 2013, siteurile de ştiri au publicat mailuri trimise către Clinton de către fostul ei consilier, Sidney Blumenthal, oferind astfel primele indicii publice privind aranjamentele neortodoxe făcute prin email de Hillary Clinton.

Spargerea mailului a fost atribuită lui Guccifer.

Clinton, aflată în fruntea cursei democrate pentru nominalizarea în alegerile prezidenţiale, şi-a cerut scuze pentru folosirea unui server de mail privat pentru probleme oficiale în timp ce era secretar de stat, între 2009 şi 2013. FBI investighează acest caz.

Guccifer a devenit celebru în 2013 când a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W. Bush şi a postat realizări artistice ale fostului preşedinte, inclusiv autoportrete făcute în cadă de baie.

De asemenea, el a distribuit emailuri schimbate între fostul secretar de stat american Colin Powell şi europarlamentarul Corina Creţu, ceea ce l-a făcut pe Powell nege a avut o aventură amoroasă cu româncă.

Lehel, şofer de taxi, a fost arestat în Bucureşti în ianuarie 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS