9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a cercetășiei

Astăzi se sărbătoreşte Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării „Scout” – cercetașii, Robert Baden-Powell, și, în același timp, activitatea cercetașilor specifică țărilor și culturii în care aceștia trăiesc.

Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost distins, la Londra, de către regina Victoria, cu Ordinul Bath și avansat la gradul de general-maior, această avansare marcând finalul carierei sale militare. Ulterior și-a dedicat viața promovării păcii și toleranței, potrivit scout.ro.

În vara anului 1907 a organizat pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educație non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă și progresul personal, prin forțele proprii, acesta reprezentând momentul când a luat naștere Cercetășia, o mișcare care, în scurt timp, a luat o amploare deosebită în toate regiunile lumii.

La 29 iulie 1907, a fost înființată mișcarea „Scout”, care este o mișcare educativă a copiilor și tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naționalitate, rasă, sex, credință sau condiție socială, în concordanță cu principiile și metoda Scout. Scopul mișcării este de a contribui la dezvoltarea tinerilor în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale și spirituale, pentru a deveni cetățeni responsabili ai comunităților locale, naționale și internaționale.

În prezent, cercetași din toate țările lumii sunt implicați în proiecte de dezvoltare pe teme diverse, cum ar fi educația păcii, dependența de droguri și prevenirea ei, apă curată și salubritate, instrucție și conservarea mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS