11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCojile de cartofi, un medicament minune - 20 de boli, tratate cu cartofi

Cojile de cartofi, un medicament minune – 20 de boli, tratate cu cartofi

©luxsublima_ayurveda_suc-cartofi

Alături de pâinea albă, cartofii sunt excluşi din majoritatea regimurilor alimentare cu scop terapeutic sau pentru slăbit. Dar cartofii au şi o altă „faţă”, mai puţin cunoscută, pe care oamenii de ştiinţă o descoperă abia în ultimele decenii, de când sunt studiaţi nu ca alimente, ci ca medicament. Geneticianul american Roy Navarre, de la „Agricultural Research Service”, un centru de cercetare specializat, între altele, în detectarea principiilor active din plante, a descoperit nu mai puțin de 60 de substanțe terapeutic active în coaja cartofilor. Problema care se pune, însă, este ce se întâmplă în timpul preparării cartofilor cu toată această bogăție de substanțe active. Prin curățarea și prin prăjirea cartofilor, prin transformarea lor în chipsuri, în fulgi, în mâncăruri preambalate, aceste principii active se pierd sau sunt distruse în totalitate, rămânând doar amidonul și alte câteva substanțe periculoase pentru sănătate.

Sucul de cartof – Este cel mai eficient din punct de vedere terapeutic. Cartofii cu tot cu coajă se spală foarte bine sub jet de apă călduță, îndepărtând cu o perie tot pământul și impuritățile, apoi li se îndepărtează cu un cuțit părțile stricate sau înverzite. Astfel curățați, ei nu mai au nevoie de decojire, ci doar vor fi puși în storcătorul electric centrifugal, obținându-se astfel un suc gălbui, ușor tulbure, care va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. Se consumă zilnic câte 400-1000 de ml de suc de cartofi, eventual în combinație cu suc de mere sau de morcov, pentru un gust mai bun. Se țin cure de 15-60 de zile, urmate de 1-3 săptămâni de pauză.

Decoctul de coji – Înainte de a fi decojiți, cartofii se spală foarte bine sub jet de apă călduță, îndepărtând cu o perie tot pământul și toate impuritățile. Coaja obținută prin desprindere cu cuțitul, de la trei cartofi de mărime medie, se lasă apoi să fiarbă vreme de 5-10 minute, într-o cană de apă, apoi se lasă să se răceasă și se filtrează. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, 2-3 căni pe zi, având efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante (conține magneziu, potasiu, fier). Cojile rămase după decocție se aplică, sub formă de cataplasmă caldă, pe articulațiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe rănile care se cicatrizează greu.

Sursa: realitatea.net

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS