8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePapa Francisc a deschis cea de-a cincea Poartă Sfântă

Papa Francisc a deschis cea de-a cincea Poartă Sfântă

Papa Francisc a deschis cea de-a cincea Poartă Sfântă prin care pot trece pelerinii care îi cer lui Dumnezeu iertarea păcatelor. Uşile rămân deschise tot anul acesta, declarat an sfânt extraordinar.

Poarta deschisă de suveranul pontif este în bazilica Santa Maria Maggiore, una dintre cele cinci biserici patriarhale din Roma. În primele secole ale creştinismului, fiecare din cele cinci patriarhate clasice – Roma, Constantinopol, Antiohia, Ierusalim şi Alexandria – avea o bazilică pentru ierarhii acestora la Roma, precum şi un altar de la care nu putea predica decât patriarhul. Santa Maria Maggiore era sediul patriarhului din Antiohia şi a fost construită începând cu anul 432. Astăzi, vechile provincii bisericeşti sunt desfiinţate iar fostele bazilici sunt proprietatea Vaticanului.

Întreaga predică a fost dedicată Maicii Domnului, mama iertării, căreia îi este şi închinată şi bazilica. De fapt, aceasta a fost construită după conciliul de la Efes care a stabilit că Maria este adevarăta născătoare a lui Dumnezeu.

După poarta sfântă din Bangui, Republica Centraficana, cea din bazilica Sfântul Petru, din bazilica Lateran şi cea dintr-un centru Caritas din Roma, uşa bisericii Santa Maria Maggiore este cea de-a cincea deschisă de Francisc de la sfârşitul lunii noiembrie şi până acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS