19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE Comisiile de specialitate avizează bugetele ministerelor

UPDATE Comisiile de specialitate avizează bugetele ministerelor

Deputații și senatorii din comisiile pentru afaceri europene au acordat, vineri, în unanimitate, aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Afacerilor Externe pe anul 2016, pentru domeniul fondurilor europene, scrie Agerpres.

Printre intervențiile ce au avut loc pe durata dezbaterilor, senatorul Ilie Năstase a ridicat problema renovării Ambasadei României de la Paris. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, a punctat faptul că în planurile instituției pe care o conduce există și alocări financiare pentru astfel de lucrări.

‘În legătură cu Ambasada României de la Paris, avem în plan să facem o renovare. Acolo, problema principală este obținerea autorizațiilor, fiind vorba despre o clădire monument istoric. Trebuie să depui o documentație foarte completă pentru a putea face ceva mai mult. Subiectul este în programul nostru de renovare a ambasadelor din clădiri istorice. Avem în plan nu numai ambasada de la Paris, ci și cea din Praga. Obținerea autorizațiilor durează foarte mult. Firmele care realizează proiectul de renovare trebuie să fie firme autorizate. Renovarea nu înseamnă restaurare și, automat, trebuie să existe o aprobare. Trebuie să ai grijă să păstrezi același tip de materiale și culori și uneori nu este posibil. Noi am făcut o renovare fără autorizare, undeva prin anii 1990, și nu a fost tocmai în regulă’, a subliniat Ciamba. Bugetul propus pentru anul 2016 în cazul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) este de 759,291 milioane de lei, în scădere cu 15,50% față de cel din 2015, potrivit proiectului de buget pe anul viitor.

La capitolul bunuri și servicii, propunerea pentru 2016 în ceea ce privește MAE se ridică la 230,767 milioane de lei, față de 258,498 milioane lei, cât a fost în acest an. La capitolul cheltuieli de personal este prevăzută suma de 397,233 milioane de lei, mai mare cu 11,36% față de anul 2015. Totodată, propunerea de buget pentru 2016 pentru MAE prevede, la capitolul deplasări în străinătate, suma de 6,960 milioane de lei. Sursele de finanțare ale MAE și ponderea fiecărei surse în totalul finanțării sunt structurate astfel: 95,50% de la bugetul de stat, 0,55% din fonduri externe nerambursabile și 3,95% venituri proprii.

UPDATE: De asemenea, bugetul Ministerului Comunicațiilor pentru anul viitor a fost avizat de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, reunite. Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) va avea, anul viitor, un buget de 425,541 milioane de lei, în creștere cu 128,96% față de acest an, se arată în proiectul de buget.

UPDATE: Comisiile de cultură ale Parlamentului au dat  aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Ministerului Culturii, fiind adoptat și un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu 5 milioane de lei pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului”, scrie Agerpres. Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Ministerului Culturii i-a fost alocată pentru anul 2016 suma totală de 773.261.000 de lei. Membrii celor două Comisii de cultură ale Parlamentului au adoptat un amendament potrivit căruia bugetul Ministerului Culturii se suplimentează cu 5 milioane de lei pentru achiziția operei de artă „Cumințenia pământului” a sculptorului Constantin Brâncuși, „ca un semnal că Parlamentul își dorește ca statul român să achiziționeze această operă de artă”. Bugetul Ministerului Culturii a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

UPDATE:  Bugetul Ministerului Economiei a fost avizaT de Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului. Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri are alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, în creștere față de 2015. Proiectul a fost avizat cu 25 de voturi pentru și un vot împotrivă.

UPDATE: Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a fost avizat favorabil vineri de comisiile de specialitate din Parlament. Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) are alocată de la bugetul de stat suma de 33,17 miliarde lei, în scădere cu 10,26% comparativ cu execuția preliminată pentru 2015, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

UPDATE: Bugetul Consiliul Economic și Social a fost avizat pozitiv vineri de comisiile de specialitate din Parlament. Consiliul Economic și Social va avea în 2016 un buget de 8,58 milioane de lei, în creștere cu 114,07% față de execuția preliminată a acestui an, când a fost de 4 milioane de lei.

UPDATE: Bugetul pentru anul viitor al Consiliului Concurenței a fost aprobat de Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și de Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, reunite. Consiliul Concurenței va avea în 2016 un buget de 55,8 milioane de lei, în ușoară creștere, respectiv 0,38%, față de execuția preliminată a acestui an, se arată în proiectul de buget pe 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

De asemenea, bugetul asigurărilor sociale de stat a fost avizat pozitiv, vineri, de comisiile parlamentare de specialitate reunite. Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2016 cu un excedent de 228,9 milioane lei, pe fondul unor venituri estimate la 52,59 miliarde de lei și al unor cheltuieli de 52,36 miliarde de lei.

Totodată, bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a fost avizat. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va avea, anul viitor, un buget de 20,3 milioane de lei, în scădere față de 2015.

UPDATE:  Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 a primit aviz favorabil în unanimitate inclusiv cu cele trei amendamente depuse care vizează suplimentarea fondurilor pentru irigații și cercetare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, în creștere cu 2,76% raportat la execuția preliminată din 2015, de 5,203 miliarde de lei.

UPDATE:  Comisiile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul Consiliului Național de soluționare a contestațiilor (CNSC). Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) va avea, anul viitor, un buget de 10,717 milioane lei, conform proiectului de buget pe 2016.

Comisia parlamentară a revoluționarilor din Decembrie 1989 a dat aviz favorabil proiectului de buget pe 2016 al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor și au adoptat un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu suma de 104.000 lei pentru achiziționarea unui autoturism.
UPDATE: Comisiile de administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil cu amendamente bugetele pe 2016 ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Secretariatului General al Guvernului (SGG) și Autorității Electorale Permanente (AEP).

Membrii din Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, respectiv din Comisia pentru Mediu din Senat au aprobat bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pentru anul 2016.

UPDATE: Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat vineri favorabil bugetul Ministerului Sănătății (MS) și pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu majoritatea voturilor. Bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2016 va fi de 7,77 miliarde lei, cu 16% mai mult față de 2015, și reprezintă 4,2% din PIB, prevede proiectul de buget pentru anul viitor publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate pentru 2016 este de 26,4 miliarde lei, cu 11,9% mai mult decât în anul 2015. Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, fără amendamente proiectul de buget al Institutului Cultural Român pe anul 2016. Potrivit proiectului legii bugetului de stat pe anul 2016, Institutului Cultural Român i-a fost alocată suma de 36.664.000 de lei cu 16,39% mai mare decât cea alocată anul acesta.â

De asemenea, proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2016 a primit, vineri, aviz favorabil, cu amendamente, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Ministerul Transporturilor are propus pentru 2016 un buget de 11,86 miliarde de lei, în scădere cu 7,6% raportat la execuția preliminată din 2015, de 12,84 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget aferent anului viitor, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

UPDATE: Comisiile pentru egalitate de șanse ale Senatului și Camerei Deputaților au avizat vineri favorabil bugetul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în forma propusă de Guvern. De asemenea, bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2016, de 645,12 milioane de lei, a primit vineri aviz favorabil, în unanimitate, din partea comisiilor de Agricultură din Parlament.

UPDATE: Bugetul MAI pe anul 2016 a fost avizaT în unanimitate, parlamentarii adoptând două amendamente ce vizează modernizarea spaţiilor de detenţie ale ministerului, precum şi a posturilor de poliţie, suma suplimentară necesară fiind de 55 de milioane de lei. Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2016 va fi de 11,69 miliarde de lei, potrivit proiectului propus de Guvern, însemnând o creştere cu aproximativ 16% faţă de anul în curs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS