10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia îşi lansează propria agenţie de rating

Rusia îşi lansează propria agenţie de rating

Guvernul rus a fost nemulţumit de diminuarea, toamna trecută, a ratingului Rusiei de către două din cele trei agenţii americane, respectiv S&P şi Moody’s, motiv pentru care a decis să creeze şi „o altă voce” în materie de notare în finanţele mondiale.

Moscova vrea să pună capăt monopolului agenţiilor americane de rating. Presa moscovită de joi a anunţat că este în pregătire crearea unei agenţii proprii, ruseşti, de notare a finanaţelor mondiale. Ea va fi deţinută îndeosebi de marile bănci publice din Rusia, în primul rând de Banca Centrală, având ambiţia de a opune proprii evaluări notaţiilor marilor agenţii de rating americane, supuse în ultima vreme unor dure critici, în special din partea ruşilor, acuzându-le că „pun paie pe foc şi iau decizii injuste”. Pentru sfârşitul acestei săptămâni este prevăzută o reuniune la sediul Băncii Centrale cu diverse instituţii financiare locale, în cadrul căreia vor fi definite detaliile noii agenţii de rating.

O investiţie iniţială de 47 milioane de euro

După prăbuşirea rublei, toamna trecută, cauzată de scăderea drastică a preţului petrolului şi de sancţiunile economice occidentale instituite în urma crizei ucrainiene, agenţiile americane de rating Standar&Poor’s şi Moody’s au diminuat notă Rusiei la nivelul „speculativ”, ceea ce i-a supărat serios pe investitori. Moscova a reacţionat vehement la anunţurile celor două agenţii de rating americane, calificându-le drept decizii pur politice, dictate de Washington în contextul deteriorării considerabile a relaţiilor ruso-americane în urmă crizei ucrainiene. Surse oficiale moscovite, citate de „Les Echos”, au informat că, pentru lansarea noii agenţii, este prevăzută alocarea – a 3 miliarde de ruble (47 milioane de euro). Ea urmează să fie deţinută de 21-40 acţionari, fiecare dintre ei trebuind, însă, să deţină o cota foarte mică de acţiuni pentru că agenţia să-şi poată păstra independenţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS