20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePercheziții DIICOT într-un dosar de criminalitate informatică în Craiova, Severin şi alte cinci oraşe

Percheziții DIICOT într-un dosar de criminalitate informatică în Craiova, Severin şi alte cinci oraşe

Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Europol, au efectuat 16 percheziții la locuințele unor persoane bănuite că ar fi comercializat date confidențiale prin intermediul unui forum.

Potrivit unui comunicat al Poliţie Române, la data de 14 iulie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 16 percheziții în București, Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraș, la 12 persoane bănuite de infracţiuni informatice. Cele 12 persoane din România fac parte dintr-o grupare internațională organizată, care este cercetată în 15 state. La acțiune au participat și ofițeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie şi poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din București, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea și Braşov. De asemenea, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile membrilor grupării din SUA, Germania, Marea Britanie, Brazilia, Australia.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate sistemele informatice utilizate în activitatea infracțională. Activitatea a fost coordonată prin intermediul a două centre de comandă de la sediul Europol din Haga, Olanda, unde este detașat și un ofițer din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate și la sediul FBI din Washington, SUA. În primăvara anului 2013, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate s-au sesizat cu privire la existența mai multor utilizatori care activează pe un forum online, specializat în activități din sfera criminalității informatice. Pe forum 12 persoane din România şi-ar fi creat conturi de utilizator, prin intermediul cărora ar fi comunicat între ei, ar fi comercializat date confidențiale, precum cele aparţinând unor instrumente de plată electronică și ar fi coordonat modalități specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice. Folosindu-se de informațiile deţinute, ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing împotriva clienților unor platforme financiare online. În  urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 2013-2014, unul din bănuiți s-ar fi implicat alături de alţi suspecţi cercetaţi în prezenta cauză, în lansarea mai multor atacuri de tip „phishing” împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu on-line de plăţi şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul  Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.

Totodată, s-a stabilit că pe parcursul anului 2014, un alt bănuit ar fi achiziţionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din S.U.A. şi Anglia și, ar fi transferat fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate. În urma percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate,  sistemele informatice utilizate în activitatea infracțională. De asemenea, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate şi coordonate de către F.B.I. şi EUROPOL.

Doi bărbați au fost reținuți de procurorii D.I.I.C.O.T., urmând a fi prezentați instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, precum şi fraudă informatică. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale – I.G.P.R. și S.R.I..

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS