9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia îşi întemeiază relaţiile internaţionale pe respectarea dreptului internaţional

România îşi întemeiază relaţiile internaţionale pe respectarea dreptului internaţional

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută intrarea în vigoare, astăzi, 13 iunie, a Legii pentru acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie. Intrarea în vigoare a legii marchează punctul final al demersurilor României legate de ancorarea deplină în sistemul jurisdicţiei Curţii de la Haga, transmiţând astfel un semnal clar că România îşi întemeiază relaţiile internaţionale pe respectarea dreptului internaţional.

În conformitate cu prevederile legii intrate astăzi în vigoare, MAE a transmis către Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite notificarea, semnată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a Declaraţiei, pentru a fi depusă la Secretarul General.

MAE îşi exprimă, totodată, satisfacţia pentru faptul că acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie, principalul organ judiciar al ONU, survine în anul aniversar 2015, când se împlinesc 70 de ani de la crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi 60 de ani de la aderarea României la organizaţie.

Proiectul care a stat la baza acestei Legi a fost elaborat de MAE în anul 2014, în urma unui amplu proces de consultare publică şi inter-instituţională care a implicat organizarea, pe tema acceptării jurisdicţiei obligatorii, de conferinţe în cele mai importante centre universitare din ţară. Adoptarea legii a fost marcată prin organizarea de către MAE, la 29 mai 2015, a conferinţei cu tema „Rolul Curţii Internaţionale de Justiţie în promovarea statului de drept în relaţiile internaţionale.

România este convinsă că relaţiile internaţionale trebuie să se fondeze pe drept. România crede ferm că dreptul internaţional este o valoare per se, nu doar un instrument al conduitei în relaţiile internaţionale. De aceea, respectul deplin pentru dreptul internaţional este unul dintre pilonii cei mai importanţi ai politicii externe a României”, a spus ministrul Bogdan Aurescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS