10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrognoza meteo până pe 3 mai, în Oltenia şi la munte

Prognoza meteo până pe 3 mai, în Oltenia şi la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 20 aprilie – 3 mai, pentru regiunea Olteniei şi pentru zona de munte.

În Oltenia, vremea va fi uşor mai rece decât în mod obişnuit din prima jumătate a acestei săptămâni, se va caracteriza prin medii regionale ale maximelor diurne de 13..15 grade şi nopţi, în medie, cu minime termice de 1…3 grade şi posibil, brumă, scrie Mediafax. În intervalul 24 – 27 aprilie regimul termic va reveni la normal, media temperaturilor maxime atingând 21 de grade, iar cea a minimelor va urca la 8…9 grade. În timpul celei de-a doua săptămâni vor fi uşoare variaţii ale temperaturilor diurne şi nocturne în jurul acestor valori medii, iar regimul termic se va menţine normal. Probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicată în intervalul 26 – 30 aprilie, dar pe arii restrânse va mai ploua şi în alte zile din cursul ambelor săptămâni.

Vremea la munte

În primele 3…4 zile, temperatura aerului va caracteriza o vreme rece, cu 1 la 5 grade, în medie, la valorile diurne şi de la -6 la -4 grade, la mediile nocturne. După data de 23 aprilie regimul termic se va normaliza treptat astfel încât pe parcursul celei de-a doua săptămâni se vor atinge medii de 10..12 grade, ziua şi 1..3 grade, noaptea. În intervalul 20 -22 aprilie vor fi precipitaţii în general slabe, mai ales lapoviţă şi ninsoare, iar între 24 aprilie şi 3 mai vor predomina ploile, posibil zilnic, dar cu o probabilitate mai mare de apariţie pe 26, 27 şi 30 aprilie, când izolat pot fi mai importante cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS