6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDNA sesizată pentru un prejudiciu de 388 de milioane de lei în scandalul Transalpina

DNA sesizată pentru un prejudiciu de 388 de milioane de lei în scandalul Transalpina

Corpul de control al premierului face sesizare penală la DNA pentru un presupus prejudiciu de 388 de milioane de lei cauzat de Ludovic Orban şi Varujan Vosganian în procesul de realizare a proiectului Transalpina, potrivit unui raport al Corpului de control al premierului Victor Ponta. În acesta se arată că Orban şi Vosganian au încălcat legea prin deciziile luate în calitate de miniştri ai transporturilor, respectiv economiei în guvernul Tăriceanu.
Corpul de control le imputa celor doi miniştri modul în care au iniţiat proiectul de refacere a Transalpinei şi modalitatea de finanţare aleasă pentru plata lucrărilor. Ludovic Orban este acuzat de faptul că a ales soluţia credit furnizor (lucrarea efectuată de firma Romstrade pe baza unui împrumut luat de companie de la o bancă, ce urma să fie rambursat ulterior de CNADNR), ceea ce ar fi dus la apariţia unor costuri suplimentare de finanţare.
Potrivit Corpului de control, costurile suplimentare sunt de peste 388 de milioane de lei, sume plătite prin bilete la ordin de către CNADNR în perioada 2008 – 2012.
Varujan Vosganian este şi el acuzat că ar fi semnat în calitate de ministru al economiei o hotărâre de guvern ce nu avea avizul Ministerului Economiei. Alături de Vosganian e acuzat că ar fi semnat ilegal acea hotărâre de guvern esenţială pentru refacerea Transalpinei şi Septimiu Buzasu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor la acel moment.
Transalpina (DN 67C) este cel mai important drum de munte din România, având o lungime de 139,4 kilometri. De la o altitudine de 260 de metri până la 2.145 în Pasul Urdele, această şosea poate fi străbătută într-o singură zi, de la un capăt la altul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS