6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKövesi în PE: Pedepsirea funcţionarilor corupţi, insuficientă pentru eradicarea fenomenului

Kövesi în PE: Pedepsirea funcţionarilor corupţi, insuficientă pentru eradicarea fenomenului

Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi

Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a spus astăzi, în Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European (PE), că pedepsirea funcţionarilor corupţi nu este suficientă pentru eradicarea fenomenului, ci trebuie identificate şi înlăturate riscurile şi vulnerabilităţile care conduc la comiterea faptelor de corupţie, transmite Mediafax.ro.

Kövesi a adăugat, la audierea organizată în Comisia pentru Control Bugetar a PE privind implementarea de către România şi Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în cadrul MCV, că independenţa procurorilor şi stabilitatea instituţională, precum şi asigurarea instrumentelor legislative şi a resurselor materiale sunt condiţii esenţiale pentru lupta eficientă împotriva corupţiei.

De asemenea, şeful DNA a spus că este esenţial ca acţiunea justiţiei să nu fie blocată de „contrareacţia persoanelor care se simt vizate de anchete”. Investigaţiile efectuate de procurorii anticorupţie au mobilizat un întreg sistem compus din politicieni din toate partidele şi din oameni de afaceri, care se simt ameninţaţi şi care încearcă să îşi menţină controlul asupra resurselor publice, a subliniat Kövesi.

Mai mult, procurorul şef al DNA a spus că au existat „încercări repetate de a limita eficienţa investigaţiilor”, prin iniţiative de modificare a legislaţiei anticorupţie, prin restrângerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri de demitere a unor procurori cu funcţii de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Cele mai multe dintre aceste încercări au eşuat, a adăugat Kövesi, arătând că eşecul s-a datorat reacţiilor venite din partea societăţii civile şi a partenerilor externi ai României, în primul rând fiind vorba de instituţiile europene.

Comisia pentru Control Bugetar a PE a organizat astăzi o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. Scopul audierii este de a permite „o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”. La audieri au participat secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS