11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn român a fost răpit de persoane înarmate în Burkina Faso

Un român a fost răpit de persoane înarmate în Burkina Faso

Persoane înarmate au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, au anunţat compania şi o sursă din domeniul securităţii. Românul este victima unui grup de terorişti din Mali, au declarat surse citate de site-ul de ştiri Burkina24.com, citate de Mediafax.

Agentul de securitate român răpit ar avea şi cetăţenie franceză, iar răpitorii, probabil rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic, l-ar fi dus în Mali sau în Niger, potrivit surselor citate de presa internaţională. Potrivit Mediafax, bărbatul răpit sâmbătă de persoane înarmate de la o mină de mangan din Burkina Faso este Gherghuţ Lulian, un francez de origine română, scrie site-ul www.info-afrique.com. După ce l-au răpit pe Lulian, atacatorii s-au îndreptat spre Mali, iar forţele speciale încearcă să-i localizeze. Alte două persoane au fost rănite şi au fost transportate de urgenţă la Ouagadougou pentru a fi operate. Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliaţi grupării Al-Qaeda în Maghrebul Islamic. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a  a activat Celula de Criză şi a transmis instrucţiuni misiunilor diplomatice din zonă, în cazul românului răpit într-un incident din Burkina Faso, a informat, sâmbătă seara, Ministerul de Externe.

În această dimineaţă,  Celula de criză convocată de ministrul afacerilor externe a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri și al nopții, fiind în contact cu autoritățile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, suntem în contact cu autoritățile franceze. Totodată, Celula de Criză a MAE a informat familia cetățeanului român și menține o legătură permanentă cu aceasta.  În continuare, la nivelul Structurii operative a MAE, activată de ministrul afacerilor externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz.

MAE a mai făcut, prin intermediul unui comunicat de presă, următoarele precizări suplimentare:

Cetăţeanul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetăţeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri. Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile  din Burkina Faso,  care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor. De asemenea, ataşatul militar de pe lângă Ambasada Franţei din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea şi identificarea răpitorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS