17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpozantul rus Boris Nemțov a fost împuşcat mortal la Moscova

Opozantul rus Boris Nemțov a fost împuşcat mortal la Moscova

Opozantul Boris Nemţov era unul dintre principalii critici ai regimului de la Kremlin (Foto: abcnews.md)
Opozantul Boris Nemţov era unul dintre principalii critici ai regimului de la Kremlin (Foto: abcnews.md)

Opozantul rus Boris Nemțov a fost împuşcat mortal azi-noapte, în centrul Moscovei, transmite Agerpres.ro citând agențiile Tass, Associated Press, Reuters și AFP. Potrivit reprezentanților poliției, un bărbat necunoscut a tras dintr-o mașină 7-8 focuri de armă asupra lui Boris Nemțov pe când acesta se plimba cu o tânără pe podul Bolșoi Moskvorețki (Marele pod de piatră) din imediata apropiere a Kremlinului. Poliția a raportat că mai multe persoane au asistat la asasinat. „Nemțov B.E. a murit la ora 23:40 ca urmare a patru focuri de armă trase în spate”, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne contactată prin telefon de presa din Rusia.

Boris Nemțov, în vârstă de 55 de ani, politician rus de opoziție și fost viceprim-ministru, era un critic vehement al președintelui Vladimir Putin. El critica ineficiența guvernului, corupția larg răspândită și politica dusă de Kremlin în privinţa Ucrainei, care a tensionat relațiile Rusia-Occident până la un nivel nemaivăzut din perioada Războiului Rece.

Nemțov urma să ia parte mâine la un protest de amploare organizat de opoziție împotriva conducerii președintelui Vladimir Putin.

Kremlinul a anunțat că Putin va supraveghea personal ancheta în acest caz. „Acest asasinat brutal poartă semnele unui omor la comandă și este în mod clar o provocare”, a declarat președintele Vladimir Putin citat de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Potrivit HotNews.ro, Casa Albă a condamnat „uciderea brutală” a lui Boris Nemțov și a cerut guvernului rus „să demareze o anchetă promptă, imparţială şi transparentă”. De asemenea, Consiliul Naţional de Securitate al preşedintelui american Barack Obama a postat pe reţeaua de socializare Twitter un mesaj în care susţine că cei responsabili de moartea lui Nemţov trebuie să fie „aduşi în faţa justiţiei”.

Boris Nemțov a servit ca viceprim-ministru în anii 1990 și a fost văzut odată ca un posibil succesor al lui Boris Elțîn, primul președinte ales al Rusiei. După ce Vladimir Putin a fost ales pentru prima dată în 2000, Nemțov a devenit unul dintre criticii cei mai vocali ai conducerii acestuia. El a ajutat la organizarea unor proteste de stradă și a scris pe larg despre corupția oficială, amintește AP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS