10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Supremă judecă astăzi dosarul de incompatibilitate al preşedintelui Iohannis

Curtea Supremă judecă astăzi dosarul de incompatibilitate al preşedintelui Iohannis

Curtea Supremă judecă astăzi un nou termen în dosarul în care Agenţia Naţionala pentru Intergitate cere ca preşedintele Klaus Iohannis să fie sancţionat pentru incompatibilitate, transmite gandul.info.

La ultimul termen, judecătorii au admis de principiu acţiunea agenţiei stabilind în esenţă că dosarul este unul serios şi trebuie judecat pe fond. În decembrie, Curtea Constituţională a decis că articolul în baza căruia ANI l-a declarat incompatibil pe Iohannis este constituţional. Una dintre variantele indicate de specialiştii consultaţi de Gândul este aceea că din momentul în care Iohannis şi-a preluat mandatul de preşedinte – pe 22 decembrie – el se bucură de imunitate. Acestă imunitate în unele interpretări este extinsă şi la acest tip de cauze, nu doar pentru cele penale. Astfel, judecătorii ar putea dispune suspendarea dosarului până când Iohannis nu va mai fi preşedinte, respectiv nu se va mai bucura de imunitate prezidenţială.

Instanţa supremă a admis, la ultimul termen de judecată din luna decembrie 2014 să fie judecat pe fond recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis şi a stabilit primul termen în 14 ianuarie, când au fost citaţi Iohannis  şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Atunci se va decide definitiv dacă primarul Sibiului a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat. Curtea Supremă a judecat până acum patru termene în dosarul Iohannis. Marţi, 25 noiembrie Curtea a decis să admită de principiu recursul ANI, asta însemnând că judecătorii au decis că este nevoie de o dezbatere pe fond a cauzei, altă soluţie fiind respingerea din start a recursului ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS