20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLetonia preia președinția Uniunii Europene la 1 ianuarie 2015

Letonia preia președinția Uniunii Europene la 1 ianuarie 2015

(Foto: agerpres.ro)
(Foto: agerpres.ro)

Letonia va prelua la data de 1 ianuarie 2015 președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), informează capital.ro. Politica UE faţă de Rusia nu este unica provocare căreia Riga trebuie să-i facă faţă, pericolul islamist, recesiunea Greciei, securitatea energetică şi accesul europenilor, în special proveniţi din ţările estice, pe piaţa muncii britanică fiind alte dosare grele cu riscuri şi incertitudini.

Dar anexarea, în martie, a Crimeii de către Rusia şi intervenţia sa în Ucraina sunt preocupările cele mai presante pentru ţările baltice, desprinse în urmă cu un sfert de secol din URSS. Şi aceasta în pofida asigurărilor NATO, ale cărei membre sunt de zece ani, şi în pofida prezenţei avioanelor de vânătoare occidentale care interceptează aparate ruseşti zburând tot mai aproape de frontierele lor. Letonia este o ţară cu două milioane de locuitori, din care face parte o importantă minoritate rusofonă, în bună parte susţinătoare a Kremlinului.

„Dacă există vreun lucru pe care nu-l vom face este că vom avea o preşedinţie antirusă sau prorusă”, a declarat pentru AFP şeful diplomaţiei letone Edgars Rinkevics, la 23 decembrie, la o zi după ce a primit „ştafeta europeană” transmisă de omologul său italian Paolo Gentiloni. Letonii nu manifestă un mare interes pentru trecerea ţării lor în fruntea UE, deşi 72% dintre ei sunt la curent cu această schimbare politică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS