9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI

România ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI

(Foto: cfnet.ro)
(Foto: cfnet.ro)

România ar putea încheia un nou tip de acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la expirarea actualului program, informează b1.ro. Premierul Victor Ponta a anunţat că noul acord ar putea urma modelul Poloniei, țară ce are la dispoziţie o linie de credit flexibilă, ce poate fi reînnoită şi care poate fi accesată în caz de urgenţă. „Dacă vom încheia acordul cu succes, şi eu cred că îl vom încheia, nu vom mai avea nevoie de un nou acord de tip preventiv. Poate vom putea discuta un alt tip de înţelegere. Cred că sunt mai multe feluri de acorduri cu FMI, de exemplu cum e cel al Poloniei”, a spus astăzi Ponta, citat de Reuters.

Acordul stand-by în valoare de 2 miliarde de euro cu FMI expiră în luna septembrie a anului viitor. Autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare. Acordul, însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie anul trecut, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Delegaţii ale FMI şi ale Uniunii Europene sunt aşteptate în Bucureşti în ianuarie, pentru cea de a treia evaluare a acordului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS