11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa ceas aniversar, Florentin Smarandache, marginalizat în Craiova, profesor universitar în SUA

La ceas aniversar, Florentin Smarandache, marginalizat în Craiova, profesor universitar în SUA

Viața olteanului Florentin Smarandache este una care ar merita ecranizată. Marginalizat în Craiova, el a cerut azil politic în 1988 în Turcia, apoi a emigrat în SUA, unde se află și în prezent, devenind profesor universitar doctor. Prolific autor, coautor, editor, si co-editor, în 2011 a fost propus la premiul Nobel pentru literatură pentru anul 2011. Astăzi (10 decembrie), împlinește 60 de ani.

Născut în Bălcești-Vâlcea (10 decembrie 1954), Smarandache a absolvit, ca șef de promoție, Facultatea de Ştiințe, sectia Informatică, a Universităţii din Craiova (1979). Dmitri  Rabounski, profesor universitar, fizician și scriitor, a scris un eseu despre viața și cariera sa, eseu tradus în română de prof. Adriana Elena Răducan, din preluăm câteva informații, cu acordul autorului.
În 1980, pe când se afla profesor  în Craiova, a fondat, în literatură şi artă, curentul de avangardă numit “Paradoxism”, ca un protest împotriva totalitarismului, curent care are multi adepţi în lume. Constă în folosirea excesivă în creaţii a contradicţiilor, antitezelor, antinomiilor, oximoronilor, paradoxurilor. A introdus ‘distihul paradoxist’, ‘distihul tautologic’, ‘distihul dual’. Experimente literare a realizat şi în drama sa “Patria de Animale”, unde nu exista niciun dialog, iar în “O lume Intoarsa pe Dos” scenele sunt permutate, dând naştere la un miliard de miliarde de piese de teatru distincte! Piesele lui s-au jucat în România (Teatrul din Petroşani, Teatrul „Thespis” din Timişoara), Germania (la Karlsruhe) şi Maroc (la Casablanca, unde “Patria de Animale” a obţinut Premiul Special al Juriului Internaţional).
În anul 1986, Smarandache nu poate obţine viza de ieşire din ţară pentru a participa la Congresul Internaţional al Matematicienilor de la Universitatea din Berkeley (California) şi face greva foamei; publică o scrisoare de protest în Notices of the American Mathematical Society (Providence, RI) în care solicită libertatea de circulaţie a oamenilor de ştiintă; se interesează de soarta sa Dr. Olof G. Tandberg, secretar la Academia de Ştiinţe din Stockholm, care îi telefonează din Bucureşti. În perioada anilor 1986-1988, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu-i mai acordă post, din motive politice, fiind obligat să supravieţuiască din meditaţii. În toamna anului 1988, obţine cu greutate un paşaport de turist pentru Bulgaria. De aici trece în Turcia, unde cere azil politic. Este deţinut în lagarele de refugiaţi politici din Istambul și Ankara (1988-1990). Emigrează în Statele Unite ale Americii în 1990, unde lucrează ca inginer de software la corporaţia Honeywell din Phoenix (Arizona), specializată în calculatoare (1990-1995); profesor adjunct de matematică la Pima Community College din Tucson (1995-1997); din 1997 este asistent universitar de matematică la University of New Mexico (Gallup), în 2003 devine conferenţiar universitar, iar în 2008 profesor universitar.

Prolific autor

Florentin Smarandache este un autor prolific, coautor, editor şi co-editor a 180 de cărţi publicate de aproape patruzeci de edituri (printre care edituri universitare şi tehnice, edituri profesionale ştiintifice şi artistice, precum Springer Verlag, Pima College Press, Moorhead State University, Universitatea din Chişinău, ZayuPress, Haiku, etc.) din zece ţări şi în mai multe limbi; de asemenea, a publicat peste 200 de articole şi note (unele se pot încarca din site-urile de la LANL / Cornell University http://arXiv.org/find şi CERN) în matematică (teoria numerelor, geometrie neeuclidiană, logică), fizică, filozofie, literatură (poeme, nuvele, povestiri, un roman, piese de teatru, eseuri, traduceri, interviuri), rebus (careuri, enigmistică) şi arta (experimenţe în desene, picturi, colaje, fotografii, arta pe computer) în română, franceză şi engleză. A fost nominalizat pentru Premiul Nobel în Literatura pentru anul 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS