14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se marchează Ziua internațională a aviației civile

Astăzi se marchează Ziua internațională a aviației civile

(Foto: re-store.ru)
(Foto: re-store.ru)

Ziua internațională a aviației civile se marchează în fiecare an la data de 7 decembrie, cu acest prilej fiind organizate evenimente precum întâlniri cu reprezentanți din acest sector de activitate, expoziții, seminarii şi cursuri educative, informează Agerpres.ro. În 2014, manifestările dedicate Zilei internaționale a aviației civile marchează 70 de ani de la constituirea Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI).

La data de 7 decembrie 1944, delegații din partea a 54 de națiuni s-au adunat la Hotelul Stevens din Chicago, la invitația Statelor Unite ale Americii. La acest eveniment, participanții au încheiat și au semnat Convenția privind aviația civilă internațională, cunoscută drept „Convenția de la Chicago”, care definește acordul internațional ce a permis dezvoltarea la nivel mondial a sistemul aviației civile în mod pașnic. În 2014, OACI și statele membre organizează o serie de evenimente speciale la Montreal și Chicago, urmând ca pe 8 decembrie să aibă loc o sesiune extraordinară a Consiliului OACI în aceeași sală a Hotelului Stevens unde în urmă cu 70 de ani a fost semnată Convenția.

Această zi a fost stabilită, pentru a fi sărbătorită, începând din 1994, de către Adunarea Organizației Aviației Civile Internaționale, prin Rezoluția A29-1 adoptată în 1992, pentru a marca o jumătate de secol de la semnarea Convenției de la Chicago. În 1996, în urma unei inițiative a Organizației Aviației Civile Internaționale, cu sprijinul guvernului canadian, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut oficial, prin Rezoluția 51/33, marcarea la 7 decembrie a Zilei internaționale a aviației civile.

Obiectivul marcării acestei zile este acela de a conștientiza importanța aviației civile în dezvoltarea economică și socială a statelor, precum și rolul OACI în promovarea siguranței și eficienței transporturilor aeriene internaționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS