14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCSAT: Armata va disloca 895 de militari în misiuni în afara ţării, în 2015

CSAT: Armata va disloca 895 de militari în misiuni în afara ţării, în 2015

S-a schimbat sistemul calculării pensiilor pentru militari

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, în ședința de astăzi, ca în cadrul Planului de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, Armata României să disloce, în 2015, 895 de militari la astfel de misiuni şi operaţii, transmite Mediafax.ro. Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, comparativ cu anul 2014, numărul acestor forţe este diminuat cu 416 de militari.

„Cu privire la participarea Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în anul 2015, membrii Consiliului au analizat solicitările NATO referitoare la suplimentarea forţelor şi mijloacelor româneşti destinate să participe în acest teatru de operaţii”, se arată în comunicatul de presă remis după şedinţa CSAT. Consiliul a aprobat suplimentarea forţelor şi mijloacelor Armatei României, în anul 2015, cu până la 450 de militari, stabilindu-se pentru această misiune un plafon maxim de 650 de militari.

În ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne, forţele care vor participa la misiuni sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU vor fi de 1.183 de militari şi poliţişti. Faţă de anul 2014, numărul acestora este mai mare cu 392 de cadre.

Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forţe şi mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi UE ALTHEA din teatrul de operaţii din Balcani.

La şedinţa CSAT condusă de preşedintele Traian Băsescu au participat: prim-ministrul României, Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea; ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu; ministrul Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, Constantin Niţă; ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu; directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota şi secretarul CSAT, general Ion Oprişor. Au mai participat, ca invitaţi: prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, general Silviu Predoiu, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general ing. Marcel Opriş şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, general Lucian-Silvan Pahonţu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS