9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezastru bugetar: Guvernul renunţă la bani europeni şi autostrăzi ca să poată finanţa primarii

Dezastru bugetar: Guvernul renunţă la bani europeni şi autostrăzi ca să poată finanţa primarii

A doua rectificare a bugetului, proiectele cu finanţare din fonduri europene sunt diminuate  cu 3,9 miliarde de lei, iar bugetul CNADR este mai mic cu 971 de milioane de lei
A doua rectificare a bugetului, proiectele cu finanţare din fonduri europene sunt diminuate
cu 3,9 miliarde de lei, iar bugetul CNADR este mai mic cu 971 de milioane de lei

A doua rectificare a bugetului, din acest an, taie masiv de la proiectele finanţate din fonduri UE, inclusiv de la autostrăzi, şi alocă peste două miliarde de lei administraţiilor locale, atât direct, cât şi prin Ministerul Dezvoltării.
Proiectul de rectificare bugetară, al doilea din acest an, reiterează strategia aplicată de guvern în prima parte a anului şi reflectată de rectificarea anterioară care a avut loc în ultima zi din luna iulie.
Veniturile totale sunt diminuate cu 1,4 miliarde de lei, iar cheltuielile, cu 1,48 miliarde de lei. Cu acest calcul aritmetic, executivul spune, iarăşi, că a reuşit o rectificare pozitivă. Analizând, însă, capitolele de la care se reduc fondurile, se constată că sume enorme au fost, din nou, redirecţionate de la proiecte majore din fonduri europene, cum ar fi autostrăzile, şi că România renunţă la aproape patru miliarde de lei din această sursă, potrivit evz.ro.
Proiectele cu finanţare din fonduri europene sunt diminuate cu 3,9 miliarde de lei, iar bugetul Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi din România (CNADR) este mai mic cu 971 de milioane de lei.
În timp ce spune adio banilor europeni, guvernul acordă administraţiilor locale, în total, 2,2 miliarde de lei.
Jumătate din sumă este virată direct, iar cealaltă jumătate prin intermediul fondului de rezervă şi al Ministerului Dezvoltării.
Peste 1,16 miliarde de lei ajung la autorităţile din teritoriu din sume defalcate din TVA. Din această sumă, 50,6 milioane de lei sunt alocate cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 194,5 milioane de lei celor ale oraşelor şi municipiilor, alte 542 de milioane de lei drumurilor judeţene şi comunale şi încă 380 de milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale, adică pentru cheltuieli curente.
La rândul său, fondul de rezervă primeşte în plus 500 de milioane de lei. Din acest fond, anual, guvernul a dat prin hotărâri, bani pentru diverse cheltuieli locale, deşi legea finanţelor prevede că poate fi folosit doar pentru situaţii urgente şi neprevăzute.
Bugetul Ministerului Dezvoltării este majorat, de asemenea, cu 542 de milioane de lei. Distribuţia banilor arată că, în timp ce Programul Naţional de Dezvoltare Locală derulat de acest minister este suplimentat cu un miliard de lei, programul FEN postaderare gestionat de acelaşi minister este micşorat cu 950 de milioane de lei.
Rectificarea realocă şi alte sume. Agricultura şi Finanţele (acesta din urmă, la capitolul acţiuni generale destinat realocărilor an de an) pierd câte un miliard de lei, în timp ce Ministerul Muncii beneficiază de o suplimentare de 1,2 miliarde, iar cel al Apărării de 140 de milioane de lei.
Evoluţia încasărilor se înscrie în tendinţa din prima parte a anului: veniturile din TVA sunt rectificate negativ cu încă 813 milioane de lei, după ce au fost în scădere cu 1,4 miliarde de lei în primele şase luni. Veniturile nefiscale au fost, din nou supraestimate, iar rectificarea le micşorează cu 471 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS