20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum plătești impozit pe șoseaua statului

Cum plătești impozit pe șoseaua statului

Sute de doljeni din localitățile Cârcea și Pielești nu-și pot primi despăgubirile pentru terenul pe care se construiește Centura de Sud a Craiovei din cauză că statul a folosit informații eronate în documentele de expropriere. Mai mult, din moment ce nu au primit deciziile de expropriere, ei trebuie să plătească impozit pe terenul de sub șoseaua de centură. CNADNR trebuie să promoveze o nouă hotărâre de guvern pentru îndreptarea erorilor și acordarea despăgubirilor.

Centura de Sud a Craiovei este un tronson rutier de 6,3 km care face legătura între DN 6 Craiova – Caracal și DN 65 Craiova – Pitești. Proiectul în valoare de 12 milioane de euro este finanțat majoritar de UE (8,35 milioane euro), și finalizat în proporție de 64%, beneficiar fiind Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). În prezent, constructorii italieni de la Secol Spa lucrează la pasajul suprateran de 227 de metri peste calea ferată Craiova – Piatra Olt, finalizarea proiectului fiind decalată până în septembrie 2015. Cu toate că lucrările sunt într-un stadiu avansat, CNADNR nu a lămurit nici acum problema despăgubirilor pe care statul trebuie să le acorde pentru terenurile ocupate de centură. Este vorba de circa 32 de hectare, deținute de 250 de persoane fizice și juridice din Dolj.

Situație incertă după trei ani

Demersurile pentru expropriere au fost făcute prin HG nr. 1233/2011. În Anexa 2 a actului menționat au fost prevăzute numele proprietarilor, suprafața expropriată și sumele acordate pentru exproprieri. Potrivit tabelului respectiv, este vorba despre 1,9 milioane de lei (440.000 de euro), printre expropriații mai cunoscuți aflându-se Imad Bakri (21.000 de lei) – unul dintre frații Bacriz, Rebonis SRL (34.000 de lei) – firma lui Iulian Siclitaru, Marta Jahani (3.700 de lei) – soția lui Paul Valută, Andrei Tomiță (10.000 de lei) – fiul notarului public Dana Tomiță, Valerică Pupăză (30.000 de lei) primarul localității Cârcea etc. Cu toate că au trecut trei ani de la promovarea hotărârii de guvern, banii nu au ajuns la proprietari. Sumele aferente ar fi trebuit prevăzute în bugetul de stat pe 2012 și virate într-un cont al CNADNR la dispoziția proprietarilor despăgubiți. „Persoanele din Pielești nu au primit deciziile pentru despăgubiri. În baza deciziilor, proprietarii pot contesta sumele acordate, dar se pot și scădea de la impozitele locale cu suprafețele respective. Neavând acele acte, nu se pot scădea de la impozit. În consecință, plătesc impozit pe terenul ocupat de centura ocolitoare“, a declarat Costin Dumitru, secretarul Primăriei Pielești. La rândul său, primarul localității Cârcea, Valerică Pupăză, spune că unele persoane au primit deciziile de expropriere. „Inclusiv eu am primit, dar am refuzat să semnez, merg la judecată. Așa este, cei care nu au primit deciziile nu se pot scădea de la impozit. Practic, ei sunt încă proprietari, pentru că nu au fost despăgubiți“, a spus Pupăză.

Cadastrul, marea problemă

CNADNR a angajat firma de avocatură „Portnoi, Tudor și Asociații“ pentru a se ocupa de problema despăgubirilor. Ciprian Portnoi, reprezentantul firmei, a explicat de ce întârzie despăgubirile. „Există diferențe între suprafețele din hotărârea de guvern și cele rezultate în urma măsurătorilor pe teren. Listele din HG nr. 1233/2011 au fost întocmite pe baza informațiilor de la OCPI. Ulterior, s-a constatat că există anumite erori (nume de proprietari, tarlale, parcele, suprafețe). Noi am întocmit altă documentație care se află la CNADNR, pentru promovarea unei alte hotărâri de guvern. Până atunci, nu putem să emitem decizii pentru despăgubiri. Cetățenilor le putem da o atestare pentru a se scădea de la impozite“, a declarat Portnoi. Directorul Oficiului de Cadatru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, Mihai Cilibiu, a afirmat că lipsa cadastrului general duce la asemenea încurcături. „Prin proiecte pe fonduri UE, s-a realizat cadastru gratuit în două localități-pilot (Mischii și Drănic) și alte patru sunt în pregătire. Cadastrul nu a fost actualizat, iar OCPI a furnizat informațiile în baza documentațiilor cadastrale realizate de proprietari. Tot timpul se întâmplă așa. Au fost probleme și la exproprierile pentru infrastructura de la podul Calafat – Vidin“, a precizat Cilibiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS