9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu: Statele democratice trebuie să ajute armata ucraineană

Traian Băsescu: Statele democratice trebuie să ajute armata ucraineană

Președintele Traian Băsescu a declarat azi, la întâlnirea cu ambasadorii de la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că statele europene trebuie să pună la dispoziția armatei ucrainene echipamentele necesare pentru a se putea lupta cu separatiștii proruși, transmite b1.ro.

„Riscul major este răsturnarea raportului de forțe în favoarea separatiștilor, în favoarea Rusiei. Ea întreține, alimentează, construiește acest conflict în estul Ucrainei. Armata ucraineană se află în dificultate și o spun fără reținere, dacă statele UE nu vor trece rapid la sprijinirea cu echipamente necesare, șasele guvernului de la Kiev devin iluzorii și continuarea luptelor riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene”, a afirmat președintele.

Potrivit acestuia, statele NATO trebuie să lase declarațiile de bune intenții și să treacă la fapte. „Statele democratice trebuie să depășească momentul declarațiilor de bune intenții. Cred că armata s-a săturat de câte căști și arme neletale le-au fost trimise. Dacă vrem să ajutăm poporul ucrainean, trebuie să acționăm la fel ca și Federația Rusă. Să punem la dispoziție orice mijloace pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta în această luptă care poate deveni inegală”, a mai spus Băsescu.

„Nu avem un pericol pentru români în mod rațional, dar trebuie să ne pregătim și pentru irațional, pentru că se dovedește că poate exista. În jurul Mării Negre, constatăm o salbă de conflicte înghețate. În Ucraina este un conflict fierbinte. Cred că obiectivul Federației Ruse este să transforme acest conflict într-unul înghețat pentru a controla evoluțiile viitoare ale Ucrainei, fie accesul în NATO sau UE. România trebuie să-și revizuiască politica de finanțare a armatei”, a continuat președintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS