9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe unde mai pleacă oltenii în concediu

Pe unde mai pleacă oltenii în concediu

http://www.youtube.com/watch?v=yNiWRGOLWfU

\n

După un an de muncă a venit timpul și pentru o binemeritată vacanță. Mulți craioveni și-au făcut deja rezervări pentru concediu atât în România, cât și în afara țării. Bugetul pe care sunt dispuși craiovenii să îl aloce pentru vacanța de vară variază între 1.200 și 1.500 de lei. Agențiile de turism spun că anul acesta 80% dintre olteni aleg să se relaxeze pe litoralul românesc.

Bugetul pe care oamenii îl alocă pentru concediul din vara aceasta variază între 1.200 și 1.500 de lei. Majoritatea craiovenilor merg în concediu în aceleași destinații, fără să scape din vedere nici aspectul financiar. Anul acesta, foarte mulți craioveni își petrec concediul pe litoralul românesc.
„80% dintre turiști preferă litoralul românesc în stațiuni ca Mamaia, Eforie Sud, Eforie Nord, Mangalia, Jupiter, Saturn. În aceste stațiuni tarifele încep de la 30-40 de lei de persoană pe zi“, a declarat reprezentantul Agenției de Turism Mapamond, Cristina Iliescu în cadrul emisiunii „Audiență Generală“ de la alege tv.
De frumusețea stațiunilor de la noi este convins și Ștefan Voineață, care preferă litoralul românesc. „Merg la mare cu soția și fetița pentru o săptămână. Am mai mers și anul trecut tot la mare în România și am fost foarte mulțumiți“, a spus bărbatul în timp ce își ținea copila în brațe. „Mergem la mare în România pentru că și aici avem locuri frumoase. Trebuie să ne dezobișnuim să îi ridicăm în slăvi pe alții, iar când vine vorba despre turismul românesc să băgăm capul în pământ“, a spus Mihaela Ungureanu, o tânără care se mândrește că este româncă.
Oltenii merg pe litoralul românesc în primul rând pentru distracție, dar și pentru a se bucura de nisipul fin, de briza mării. „Merg în România în concediu, pe litoral, la Mamaia. Am fost și în străinătate în Germania, în Franța, dar nu în concediu, mai mult în excursii. Aș sfătui românii să nu mai meargă în străinătate, că nu este mare diferență. Este adevărat că mai avem niște lucruri de pus la punct, dar cred că situația s-ar schimba dacă ar alege stațiunile din România“, a spus Pompiliu Stăncioi.

Oltenii, atrași de turismul străin

Deși România are foarte multe locuri frumoase, mulți olteni aleg totuși să meargă în țări străine în concediu.
„În vara aceasta vreau să merg în Ungaria datorită condițiilor de acolo. În țările străine găsesc confort, politețe. Cred că Ungaria are prețurile la fel sau chiar mai mici decât România. Am călătorit în toată Europa și pot spune că în România sunt câteva locuri cu potențial turistic ce se ridică la nivelul celor din străinătate, cum ar fi Castelul Bran, zona Maramureșului și Transilvaniei, dar, din cauza infrastructurii, condițiile de deplasare sunt foarte dificile“, a spus Adrian Marcu, fascinat de staţiunile străine.
Avantajele financiare, felul în care sunt tratați într-o țară străină sunt principalele motive pentru oamenii care își petrec vacanța în afara României. „O să mergem în Italia în vacanță. Am fost și anul trecut și vom merge și anii viitori. Este o diferență între turismul din România și cel din Italia. În Italia apa mării este mult mai curată, oamenii sunt mai civilizați. Totul este diferit față de țara noastră. Anul trecut am stat o lună în concediu, iar anul acesta încă nu ne-am hotărât cît timp“, a spus Bianca Victoria.
Întâlnim și persoane care s-au bucurat deja de vacanță. Iulia Trițescu și-a petrecut concediul în Israel. „Nici nu se compară cu România. Am fost împreună cu fata mea și am dat 1.000 de euro numai pe biletele de avion și pentru buzunar am avut 500 de euro. Este foarte frumos să călătorești. Eu am fost și la Viena, și în Franța“, a spus femeia.

Grecia ia fața Bulgariei

În legătură cu stațiunile din afara țării, reprezentantul Agenței de Turism Turist Center, Cristina Stancu, a declarat că destul de mulți olteni și-au exprimat dorința de a vizita o țară străină. „Foarte mulți oameni preferă să meargă în afara țării, în special pe litoralul bulgăresc și cel din Grecia. Preferă externul deoarece per total pot ajunge la un preț mai mic decât la noi în țară. Deja circulă printre noi mitul bulgăresc și este știut că multă lume merge în vacanță la bulgari. În Bulgaria, cei mai mulți merg cu mașina personală. Foarte puține sunt persoanele care merg cu autocarul“, a declarat Cristina Stancu în cadrul emisiunii „Audiență Generală“.
În comparație cu anul trecut, interesul oamenilor pentru Bulgaria a scăzut considerabil, în avantajul Greciei. „Dacă anul trecut spuneam că în proporție de 70% dintre români mergeau în Bulgaria, anul acesta vorbim despre 40-45%. Este vorba și despre o rutină pentru Bulgaria, dar poate și datorită prețurilor mai scăzute pe care le oferă turismul din Grecia. Pentru Grecia există pachete cu transportul inclus cu autocarul, iar prețurile încep de la 95 de euro de persoană, sumă în care este inclus un sejur de șapte nopți plus micul dejun“, a declarar Cristina Iliescu în emisiunea „Audiență Generală“.

Puțini oameni merg la munte vara aceasta

Deși în România sunt numeroase obiective turistice la munte, mulți craioveni nu își petrec vacanța în stațiunile montane. Reprezentanții agențiilor de turism spun că stațiuni montane cum ar fi Rânca, Straja, Călimănești, Căciulata, Băile Govora sunt foarte atractive. Loredana Popa este printre puținii craioveni care preferă liniștea muntelui. „Nu m-am hotărât unde să merg anul acesta, dar cred că o să-mi petrec vacanța la munte. Îmi place foarte mult aerul montan, senzația pe care o ai în fața stâncilor“, a spus tânăra.
Agenții turistici spun că cei care aleg muntele preferă stațiunile din Oltenia, de pe Valea Prahovei, cele din nordul Moldovei, Bucovina, Maramureș, dar și zona Munților Apuseni, care este o destinație foarte solicitată. „Am preferat să merg la munte vara pentru a scăpa de agitația și căldura din oraș. Anul trecut, am fost la Călimănești, am stat o săptămână și mi-am încărcat bateriile. Nici anul acesta nu o să ratez ocazia de a profita de aerul curat de munte“, a spus Silviu Stancu.

Delta Dunării, rar vizitată de olteni

Reprezentanții agențiilor de turism au spus că au avut solicitări și pentru Delta Dunării, care este o zonă mai puțin exploatată de turiști. Deși se remarcă prin unicitatea peisajului, puțini oameni aleg Delta Dunării ca destinație de vacanță. „Este mare păcat că oamenii nu vizitează Delta Dunării mai des, pentru că este o zonă superbă și are un mare potențial turistic. Oamenii trebuie să meargă în Deltă pentru a vedea frumusețile, ținând cont că face parte din patrimoniul UNESCO. Pot să vadă pădurea Letea, unicat la noi în țară, pot merge cu ambarcațiunile pe grinduri și pe canale. Fauna și flora sunt alte motive pentru care oltenii ar trebui să se gândească la varianta de a merge în Delta Dunării în vacanță“, a spus mai Cristina Iliescu. Clisura Dunării, Eșelnița, Orșova și Parcul Național Domogled sunt alte destinații pe care agențiile de turism ne încurajează să le vizităm.

„Un pachet pentru o destinație exotică poate fi mai ieftin decât în Europa”

Atunci când oltenii vor să meargă într-o destinație exotică, apelează la ajutorul și experiența ghidului turistic. „Toată lumea consideră că îți trebuie mai mulți bani ca să mergi într-o destinație exotică, iar noi le-am demonstrat că lucurile nu stau chiar așa. Poți să mergi, de exemplu, în Republica Dominicană, unde tariful începe de la 670 de euro. De foarte multe ori un pachet pentru o destinație exotică poate fi mai ieftin decât în Europa“, a spus Cristina Iliescu, în cadrul emisiunii „Audiență Generală“.
La acest material a contribuit și Adriana Stoica, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS