17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitularizările făcute în şcoli vor fi eliminate

Titularizările făcute în şcoli vor fi eliminate

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul 253 din Legea educaţiei naţionale, care prevede ca un cadru didactic suplinitor să se poată titulariza pe un post vacant pe baza notelor din anii anteriori. Analiza a fost făcută la solicitarea unui cadru didactic. În acest moment însă, reprezentanţii inspectoratelor şcolare spun că articolul este în vigoare până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Anunţul privind eliminarea titularizărilor direct în unităţile de învăţământ a fost făcut în şedinţa cu directorii unităţilor de învăţământ derulată miercuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. „În acest an şcolar, articolul 253 din Legea educaţiei naţionale se mai poate aplica doar dacă până la data prevăzută în calendarul mişcării personalului didactic nu apare nimic în Monitorul Oficial“, a declarat Georgică Bercea, inspectorul şcolar general. Pentru a deveni titulari pe posturile vacante pe care le ocupă în prezent, suplinitorii trebuie să depună cerere la secretariatele unităţilor de învăţământ în perioada 9 – 23 aprilie. Acestea sunt analizate pe 24 aprilie în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, iar avizul final se dă de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Prin urmare, acest an şcolar ar putea fi ultimul în care suplinitorii să se titularizeze pe posturile vacante pe care îşi desfăşoară activitatea.

Nu se aplică
retroactiv

Titularizarea direct în unitatea de învăţământ se aplică din anul 2011. Până în prezent, peste 100 de suplinitori au devenit titulari ai unităţilor de învăţământ. În cazul lor, anularea articolului din Legea educaţiei nu produce efecte. Cadrele didactice titularizate  pe baza notelor din anii anteriori au drepturi la fel ca şi cele care s-au titularizat prin repartizare în şedinţă publică. În cazul unei restructurări se pot transfera în alte unităţi de învăţământ. În cazul în care şi anul acesta se mai aplică o astfel de titularizare au dreptul să participe cadrele didactice care au obţinut minimum 7 la una dintre sesiunile de examen susţinute în perioada 2010-2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS