11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRAAN are la dispoziţie un an să îşi revină

RAAN are la dispoziţie un an să îşi revină

Un an, acesta este timpul-limită de care administratorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin dispune pentru a repune regia pe picioare.

Este aproape imposibil ca RAAN să scape de faliment cu o datorie de aproape 200 de milioane de euro. Ion Tudor, administratorul firmei de insolvenţă, spune că, având în vedere situaţia în care se află regia, timpul este prea scurt. În prezent, RAAN este în incapacitatea de a mai plăti vreo factură şi sunt câteva luni bune de când nu s-a mai achitat nimic către clienţi. Firmele cu care regia a avut de-a lungul timpului numeroase contracte păguboase pot să îşi ia gândul că se vor mai vedea cu banii în conturi. În vara acestui an, executorii judecătoreşti au pus sechestru pe o mare parte din bunurile RAAN. Singura veste bună este aceea că, prin implicarea Consiliului Judeţean Mehedinţi, municipiul Drobeta Turnu Severin nu va rămâne în această iarnă fără apă caldă şi căldură, însă de la anul nu se ştie.
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, s-a arătat îngrijorat de situaţia acestor executări silite, declarând că acestea ar putea pune în pericol desfăşurarea activităţii regiei: „Dat fiind statutul RAAN de unitate de interes strategic, considerăm că pericolul major generat de astfel de acţiuni poate aduce atingere directă ramurilor strategice ale economiei naţionale, în speţă al interesului naţional“.
Pentru a se proteja de creditori şi furnizori, în luna septembrie, guvernul a stabilit intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, păstrând însă dreptul acesteia de a-şi conduce activitatea, de a administra şi de a dispune de bunurile din proprietatea sa.
„Incapacitatea de plată în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind ştiut faptul că în instalaţiile RAAN – sucursala ROMAG PROD – se vehiculează 500 de tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal şi exploziv, ce trebuie ars, în caz de sistare a producţiei de apă grea rezultând o cantitate însemnată de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influenţe negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zonă, cu efecte transfrontaliere“, se arată în actul normativ.
Firma care se ocupă de insolvenţa RAAN este SCP Tudor & Asociaţii SPRL, iar misiunea pe care o are nu este simplă. Ion Tudor, administratorul judiciar, trebuie să găsească soluţii de redresare în maximum un an, astfel regia va intra în faliment.
„De aproximativ o lună, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat în insolvenţă, o insolvenţă dorită, o insolvenţă existentă, aş spune, cu mult înainte de recunoaşterea ei de către Tribunalul Mehedinţi prin deschiderea procedurii, dar pentru care nu a existat un cadru legislativ. Deschiderea insolvenţei s-a făcut cu intenţia de reorganizare, intenţie la care am subscris şi noi cei de la Tudor & Asociaţii şi ne aflăm aici cu intenţia de a reorganiza activitatea regiei şi în nici un caz nu se va pune problema intrării în faliment a RAAN. De ce spun aceasta? În principal, din mai multe considerente: în primul rând, este caracterul de regie naţională cu un specific aparte pentru economia ţării noastre. În al doilea rând, aş discuta de aspectele ce ţin de natura socială a activităţii pe care o desfăşoară RAAN în acest moment, fiind cel mai mare angajator din judeţul Mehedinţi şi industria conexă ce ţine de regie determină, de asemenea, venituri în lanţ pentru cei care lucrează în această activitate“, spune Ion Tudor.
Într-un an, firma de insolvenţă va trebui să găsească sursele necesare pentru acoperirea costurilor curente, dar şi să creeze profit din care să plătească creditorii înscrişi pe tabloul de creanţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS