19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe Săptămâna Europeană a Mobilității

Începe Săptămâna Europeană a Mobilității

Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene vor participa la cea de-a 12-a ediție a Săptămânii europene a mobilității, care începe luni, 16 septembrie. Anul acesta, săptămâna mobilității, care se încheie la 22 septembrie, se desfășoară sub sloganul „Clean air — it’s your move!” (Un aer mai curat – dumneavoastră decideți!). Campania sensibilizează publicul larg cu privire la impactul transporturilor asupra calității aerului și încurajează cetățenii să aibă grijă de sănătatea și de calitatea vieții lor schimbându-și obiceiurile în materie de mobilitate, conform Comisiei Europene.

Ediția din 2013 se desfășoară în paralel cu revizuirea, de către factorii politici europeni, a politicii privind calitatea aerului, urmând ca, ulterior în cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă. Calitatea slabă a aerului continuă să aibă un impact major asupra sănătății cetățenilor europeni, conducând la complicații respiratorii și cardiace, la decese premature și la reducerea speranței de viață. Poluarea aerului afectează, de asemenea, mediul, ducând la acidifiere, la pierderea biodiversității, la epuizarea stratului de ozon și antrenând schimbări climatice.
Traficul urban este o sursă crescândă de poluare a aerului — în special ca urmare a emisiilor de pulberi în suspensie și de dioxid de azot. Deseori, autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a elabora strategii de transport urban care să corespundă cererii de mobilitate, să asigure protecția mediului, să amelioreze calitatea aerului și să sporească atractivitatea orașelor din punctul de vedere al calității vieții.
Sub deviza „Un aer mai curat — dumneavoastră decideți!” —, Săptămâna europeană a mobilității subliniază faptul că avem toți un rol de jucat și că, inclusiv prin schimbări minore, cum ar fi oferirea mai multor posibilități de deplasare, încurajând oamenii să călătorească cu mijloacele de transport în comun, să utilizeze în comun autoturismele, să meargă cu bicicleta în loc să ia mașina sau pur și simplu să meargă pe jos, putem ameliora calitatea vieții în orașele și metropolele europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS