14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectori ai UM Sadu, urmăriţi penal pentru delapidare

Directori ai UM Sadu, urmăriţi penal pentru delapidare

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a început urmărirea penală împoriva a patru foşti directori ai Uzinei Mecanice Sadu, Bumbeşti-Jiu, respectiv împotriva unui magaziner al unităţii producătoare de muniţie şi armament. Unii dintre cei acuzaţi au fost prezenţi ieri la sediul Parchetului Judeţean, la audieri şi pentru a lua cunoştinţă de faptul că a fost dispusă începerea urmăririi penale. În vizorul procurorilor au intrat patru ex-directori ai Uzinei Mecanice de la Sadu: Gheorghe Lori Boian, actual director adjunct al Companiei Naţionale Romarm, Ilie Lăudat, Nicolae Dijmărescu şi Gabriel Lucian Bogdan, precum şi magazinerul Ion Boncu. Potrivit unor surse judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cei cinci sunt urmăriţi penal pentru comiterea următoarelor infracţiuni: delapidare, spălare de bani, o infracţiune prevăzută în Legea nr. 447, din 2004, privind folosirea rezervei de stat, precum şi pentru evaziune fiscală.

Prejudiciu estimat
la peste 700.000 de lei

Conform aceloraşi surse, cei patru directori s-au implicat, în perioada în care au condus Uzina Mecanică Sadu, în folosirea fără drept a materiei prime din depozitele unităţii, respectiv metale feroase şi neferoase, pentru realizarea de cartuşe şi gloanţe. Materialele respective constituiau rezerva de mobilizare care ar fi fost obligatorie şi, mai mult decât atât, şefii uzinei ar fi avut datoria să o menţină şi să o reîmprospăteze. Conform anchetatorilor, în perioada 2008-2012, din depozitele fabricii de armament ar fi fost scoase sute de tone de materiale şi introduse în producţie. Materia primă ar fi fost folosită fără a exista aprobări din partea Companiei Romarm sau a ministerelor de resort, respectiv din partea Ministerului Apărării şi cel al Economiei şi Comerţului. Valoarea prejudiciului estimat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este de peste 700.000 de lei, reprezentând valoarea de inventar a materialelor scoase din depozite şi introduse în producţie. „S-a reținut că există indicii că persoanele cu funcții de conducere au dispus diminuarea rezervei de mobilizare aflate în prezent în administrarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat prin scoaterea unor cantități de materiale în valoare de peste 727.000 de lei și introducerea lor în procesul de producere de muniție fără a fi întocmite documente legale care să ateste utilizarea acestora și influența pe care urmau să o aibă în prețul de cost al produselor finite. Cercetările continuă pentru stabilirea adevărului. Începerea urmăririi penale este un act procedural, iar cei cercetați se bucură de prezumția de nevinovăție“, a declarat Cristina Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Neagă acuzaţiile care li se aduc

Cei patru directori puşi sub urmărire penală neagă toate acuzaţiile care le sunt aduse de către procurorii gorjeni şi susţin că nu aveau obligaţia să menţină rezerva de mobilizare. La rândul său, magazinerul Ion Boncu, audiat, de asemenea, de oamenii legii, a spus că nu a făcut altceva decât să asculte ordinele şefilor. De altfel, nu au existat ordine scrise pentru scoaterea materiei prime din depozite, ci doar ordine verbale. De acest lucru se prevalează şi foştii directori în construirea apărării în urma acuzaţiilor care le sunt aduse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Magistraţii vor continua şi în cursul zilei de astăzi audierile în noul dosar care vizează activitatea Uzinei Mecanice Sadu, de la Bumbeşti-Jiu.

Actualul director
le ia apărarea

Vasile Constantin, actualul director al Uzinei Mecanice Sadu, le ia apărarea foştilor şefi ai fabricii, care în prezent sunt urmăriţi penal. Constantin susţine că cei patru au acţionat conform unei ordonanţe de guvern care reglementa situaţia rezervei de mobilizare: „Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 185/2001 s-au aprobat măsuri de reorganizare a rezervei de mobilizare. La UM Sadu nu s-a mai făcut această rezervă. Există această OUG care spune lucrul ăsta. În aprilie 2002 au apărut norme metodologice care sunt aprobate și ele de guvern. La UM Sadu nu se mai constituie această rezervă, potrivit acestor acte normative. Materialele urmează să fie valorificate potrivit acestor norme metodologice. Procurorii pot spune ce vor, materialele există, doar că nu mai există noțiunea de rezervă de mobilizare. Pentru cantitatea care s-a folosit există documente. Cei chemați la audieri nu au nici o vină. Nu s-au furat materiale, nu s-au vândut, ele s-au băgat în fabricație, sunt acte care să ateste aceste lucruri. Trebuie să fii nebun ca să crezi că s-au folosit aceste materiale altfel decât legal! Și acum mai sunt materiale din acea rezervă, o parte din ele s-au folosit în procesul de fabricație. Aceste materiale sunt proprietatea Ministerului Economiei. Aceste materiale urmează a fi valorificate, așa zice legea. Nu am fost chemat la Parchet“, a spus Vasile Constantin, directorul UM Sadu.

Trimişi în judecată
în alte dosare

De amintit că Lori Boian, fostul director al uzinei, actual director adjunct al Companiei Naţionale Romarm, este şi administrator special al fabricii de muniţie din nordul judeţului Gorj. Lori Boian este trimis în judecată, alături de Lucian Bogdan, actual director de producţie, într-un alt dosar, pentru comiterea următoarelor infracţiuni: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, care duce la un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, a securităţii şi sănătăţii în muncă. Aceste fapte au legătură cu explozia produsă în februarie 2011 la UM Sadu, în urma căreia şi-au pierdut viaţa două salariate. Este de precizat şi că fostul director al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi de nerespectare a regimului materiilor explozive, în dosarul sustragerilor de muniţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS