19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a semnat acordul de repatriere a romilor din Franţa

S-a semnat acordul de repatriere a romilor din Franţa

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, şi preşedintele regiunii Nantes Metropole din Franţa, Gilles Retiere, au fost prezenţi ieri Craiova pentru a semna un acord de cooperare cu autorităţile locale în vederea repatrierii romilor din judeţul Dolj, care locuiesc ilegal în Franţa.

Documentul, semnat ieri la Consiliul Judeţean Dolj şi cu participarea prefectului de Dolj, Marius Deca, reprezintă transpunerea la nivel local a acordului-cadru, încheiat în septembrie 2012, între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Administraţiei şi Internelor din România pentru demararea unui program experimental de reinserţie a familiilor de cetăţeni români de etnie romă care doresc să revină din Franţa în localităţile de origine. Conform acordului semnat, în prima etapă, se prevede ca 20 de familii de romi aflate în localitatea Nantes să fie sprijinite material de Oficiul Francez pentru Imigrare şi Integrare (OFII) în vederea repatrierii. Potrivit ambasadorului Franţei în România, romii trebuie să se integreze atât social, cât şi economic.
„Este a doua mea vizită în reşedinţa de judeţ şi viitoarea reşedinţă de regiune. Suntem împreună pentru soluţionarea problemei romilor. Acest acord-cadru ne dă mijloacele necesare pentru a ajuta la reinserţia socială şi economică a cetăţenilor români de etnie romă, care sunt în regiunea Nantes. Este un subiect complicat, pentru care nu există soluţii-miracol, dar există cu siguranţă o serie de măsuri care pot fi luate şi asta este ceea ce facem“, a spus Philippe Gustin. De altfel, ambasadorul Franţei a anunţat că, dincolo de problema romilor, se vor dezvolta şi cooperări între guvernul francez şi judeţul Dolj pentru susţinerea industriei, economiei şi a agriculturii.
„Dincolo de această problemă, relaţiile dintre Craiova şi Franţa sunt vechi. Toată lumea îşi aminteşte de discursul generalului de Gaulle la Craiova, în 1968, care s-a concretizat în fabrica Dacia şi relaţia Oltcit, cea care a şi lansat tradiţia industriei de automobile de la Craiova. Relaţiile dintre Franţa şi Craiova pot fi mult mai bune, sunt convins de asta. Puteţi conta pe mine pentru a lucra pentru îmbunătăţirea condiţiilor economice, în domeniul industrial. De asemenea, îmi pun mari speranţe pentru domeniul agricol, pentru că deja avem investitori francezi aici la Craiova. Cu sprijinul lor şi al fondurilor europene din perioada 2014-2020, îmi doresc să se rezolve problema irigaţiilor şi pentru judeţul Dolj“, a mai precizat Philippe Gustin.

Sprijin pentru repatriaţi

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Nantes Metropole, Gilles Retiere, a precizat: „Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare şi Colectivitatea Locală Nantes Metropole urmează să finanţeze repatrierea familiilor care doresc să se reîntoarcă acasă prin acordarea unui ajutor financiar în raport cu durata şederii în Franţa, asigurarea cheltuielilor de transport aerian şi secundar şi a bagajelor acestora, precum şi sprijin pentru obţinerea documentelor de călătorie, dacă este necesar“.
Odată cu revenirea în ţară, se va acorda un ajutor pentru reinserţie economică şi socială, pe baza unui proiect economic care să poată fi pus în aplicare. Proiectul va fi evaluat şi monitorizat de un comitet compus din autorităţile române locale şi din autorităţi franceze, care se vor reuni cel puţin o dată pe semestru pentru monitorizare familiilor rome repatriate experimental. Scopul evaluării va fi ca toate cele 20 de familii care revin în Dolj să aibă asigurate o locuinţă, un venit cel puţin pentru capul familiei, accesul la educaţie pentru copii şi accesul la servicii medicale. Totodată, guvernatorul regiunii Nantes a mai precizat că, pe lângă monitorizarea celor 20 de familii de romi, va sprijini proiectele în care să se rezolve problema irigaţiilor, salubrizarea, construcţia de şcoli şi a altor probleme, pentru a veni în sprijinul comunităţilor rome din Dolj.
„Eforturile noastre sunt de a-i integra condiţiilor de la ei de acasă. Ne angajăm într-o acţiune care nu se va termina în câteva luni şi probabil nici într-un an şi va fi o acţiune de colaborare pe mai mult timp“, a subliniat Gilles Retiere. Finanţarea pentru dezvoltare locală se va face pe baza principiului cooperării descentralizate cu comunităţile locale. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Laurenţiu Ivanovici, până în prezent s-au semnat astfel de acorduri cu localităţile Sălcuţa şi Vârtop. La Sălcuţa, va fi implementat un proiect de reabilitare a şcolii din satul Mârza, cu populaţie de etnie romă, iar, la Vârtop, va fi implementat un proiect pentru construcţia de vestiare la stadion destinate echipei locale de fotbal. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS