19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum să alegi anveloparea blocului tău

Cum să alegi anveloparea blocului tău

Reabilitarea cu polistiren este indicată în defavoarea celei cu panouri sandwich din spumă poliuretanică şi folie de aluminiu, acesta este sfatul inginerului constructor şi auditorului energetic Marin Dîrmon. Am cerut părerea unui specialist pentru că asociaţiile de proprietari din Craiova au de ales la acest moment între două modele de anvelopare termică, unul mult mai cunoscut (anvelopare polisitiren) şi unul nou (anvelopare termomax).
Blocurile din Craiova ridicate înainte de 1989 nu sunt izolate termic corespunzător, de aceea este bine să îmbunătăţim confortul acestor locuinţe, să se ajungă la cât mai puţine pierderi de căldură prin punţi termice, care să se reflecte în costul facturilor la întreţinere.
Blocurile care au cele mai mari pierderi termice sunt cele construite din panouri prefabricate mari şi BCA. „În cazul acestor clădiri multietajate, placarea eficientă se face cu plăcile din polistiren expandat la faţadă şi extrudat pentru subsoluri şi acoperişuri, terase circulabile şi necirculabile. Au rezistenţă termică foarte bună şi se folosesc chiar în execuţie. Panourile din polistiren expandat vor fi indicate de auditorul care face proiectul. Mă refer la grosimea optimă, care poate fi de cinci centimetri ori zece centimetri. Costurile pe metrul pătrat sunt în funcţie de finisaje. Izolaţie cu termosistem de 10 cm şi tencuială decorativă este în jur de 85 lei/mp numai execuţia. Pentru izolaţie cu termosistem şi finisaj cu vopsele lavabile în jur de 75 lei/mp. La placa de 5 cm şi finisaj cu vopsea lavabilă 70 de lei, iar pentru tencuială decorativă 80 lei/mp. Pentru terase, costul este de 135 lei/mp. Aici se desface hidroizolaţia se pune polistirenul, se pune o membrană bituminoasă şi apoi se pun glafuri în funcţie de termoizolaţia nouă“, este de părere Marin Dîrmon.
Pierderea de energie termică de la subsol şi de la acoperiş este mai mică. Aici este indicat să se folosească o placă de polistiren de 5 cm. Se poate folosi şi vata bazaltică de 15 cm.

Panouri sandwich,
mai multă ventilaţie

Panourile sandwich nu rezolvă cu totul problema termoizolării. „Este ca o îmbrăcăminte pentru corp. Cu cât este mai largă, pătrunde frigul mai repede, cu cât este mai apropiată de corp este mai călduroasă. Prin modul în care se aplică pe faţadă nu înlătură în totalitate pierderile pentru că între aceste panouri, care au o folie de aluminiu şi spumă poliuretanică şi apoi o folie pe care se aplică un finisaj şi clădire este un spaţiu de aer. Aici apare mai degrabă o faţadă ventilată, se creează un curent de aer, transmiterea căldurii din interior spre exterior nu este împiedicată. Este folosit în general pentru clădiri de birouri, hale, este mai bun pe perioada caldă, pentru că ventilează pereţii“, spune Marin Dîrmon.

Ce sunt punţile termice

Punţile termice sunt anumite puncte sau anumite suprafeţe de mică întindere de la nivelul structurilor exterioare care dispun de o izolaţie termică necorespunzătoare în raport cu restul construcţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS