20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe recrutează candidaţi pentru şcolile militare

Se recrutează candidaţi pentru şcolile militare

Armata Română are nevoie de personal, astfel că Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a făcut publică oferta educaţională pentru anul de învăţământ 2013-2014, organizând concurs de admitere atât în colegiile liceale cât şi în  învăţământul superior

Pentru învăţământul liceal militar condiţiile minime pentru candidaţi prevăd ca aceştia să aibă cel puţin 16 ani împliniţi în anul desfăşurării probelor şi să fie absolvenţi ai învăţământului secundar inferior, iar în cazul în care sunt elevi în ultimul an, trebuie să facă dovada promovării evaluării testelor naţionale până la data concursului de admitere.

Admiterea în colegiile militare liceale se desfăşoară în două etape. În etapa I, care se va desfăşura în perioada 30.05.2013 – 01.06.2013, candidaţii vor susţine o probă eliminatorie, sub forma unui test grilă la disciplinele Limba şi Literatura Română şi Matematică. Cei care vor obţine cel puţin nota 6 vor fi declaraţi admişi, iar notele se vor lua în considerare la calculul mediei finale. În cea de-a doua etapă, respectiv pe data de 08.07.2013, elevii declaraţi admişi în prima etapă vor fi ierarhizaţi în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere.

Pentru anul de învăţământ 2013-2014 a fost scos la concurs la liceele de profil acelaşi număr de locuri ca şi anul trecut. La Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc sunt 120 de locuri, dintre care 20 pentru fete. Acelaşi număr de locuri, respectiv câte 120, sunt disponibile şi la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza şi la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazu” din Alba Iulia. În total sunt disponibile 360 de locuri, dintre care 60 pentru fete. Perioada de întocmire şi depunere a dosarelor este cuprinsă între 4 martie şi  26 aprilie 2013.

Sute de locuri pentru ofiţeri

Sute de locuri au fost scoase la concurs şi pentru ofiţeri. Criteriile specifice pentru cei care vor să devină ofiţeri în Armata Română sunt următoarele: vârsta de cel mult 26 de ani, candidaţii trebuie să fie absolvenţi ai învăţământului liceal, cu diplomă de bacalaureat, iar dacă sunt elevi în ultimul an să facă dovada promovării examenului de bacalaureat, până la data concursului de admitere şi să nu fi parcurs un program de studii universitare de licenţă cu finanţare de la buget.

În ceea ce priveşte oferta educaţională, la  Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu au fost scoase la concurs 161 locuri, dintre care 33 pentru femei, la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov, 35 de locuri dintre care şapte pentru femei, iar la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa sunt disponibile 30 de locuri, dintre care doar două pentru femei. La Academia Tehnică Militară – Bucureşti sunt disponibile 53 de locuri, dintre care nouă pentru femei. Alte 40 de locuri sunt disponibile la Institutul Medico-Militar din Bucureşti. În total au fost scoase la concurs pentru ofiţeri 319 locuri, dintre care 51 pentru femei.

Oferte şi pentru maiştri militari

Persoanele care vor să devină maiştri militari trebuie să aibă cel mult 28 de ani împliniţi în anul organizării concursului şi să fie absolvenţi de liceu. La Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” sunt disponibile 68 de locuri, dintre care şapte pentru femei, iar la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” sunt disponibile 38 de locuri, dintre care opt pentru fete. La Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral I Murgescu” sunt disponibile 30 de locuri, dintre care două pentru femei. În total sunt disponibile 136 de locuri, dintre care 17 pentru femei. Dosarele se depun până la data de 26 iunie 2013.

Alte 297 de locuri au fost scoase la concurs pentru subofiţeri în activitate, soldaţi gradaţi profesionişti din sursă internă. 266 dintre aceste locuri sunt la Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, 41 fiind rezervate femeilor. Alte 31 de locuri, dintre care şase pentru femei, sunt disponibile la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”. Persoanele care optează pentru aceste locuri trebuie să fie soldaţi/gradaţi profesionişti, să aibă cel mult 35 de ani şi să fie absolvenţi de învăţământ liceal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS