6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi dotări pentru pompieri

Noi dotări pentru pompieri

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Oltenia vor mai primi zece autospeciale de intervenţie, în urma unui proiect cu fonduri europene în valoare de cinci milioane de euro

Proiectul derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, în calitate de lider de proiect, în colaborare cu celelalte patru consilii judeţene din Oltenia, care a dus la dotarea cu echipamente de ultimă generaţie a tuturor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din această regiune, în valoare totală de 11 milioane de euro, va avea continuitate şi în acest an. După cele 44 de autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă care au ajuns în dotarea pompierilor din Oltenia şi centrul de comandă şi control mobil cu echipamentele de specialitate şi de comunicaţii aferente aflat la Craiova, alte zece autospeciale de intervenţie vor fi achiziţionate cu fonduri europene şi vor intra în dotarea celor cinci ISU din regiune.
Proiectul „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud-Vest Oltenia“, în care CJ Dolj a fost lider de proiect, a atras suma de cinci milioane de euro cu care vor fi cumpărate cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă (FRAP) şi cinci autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime. Primele cinci vor ajunge la pompierii din Craiova, Hurezani, Vânju Mare, Slatina şi Râmnicu Vâlcea, în timp ce autospecialele de intervenţie la înălţime vor intra în dotarea Detaşamentelor de pompieri din Craiova, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Slatina şi Râmnicu Vâlcea. Aceste noi dotări au ca scop îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţiile de urgenţă de la nivelul Olteniei, prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Autospeciale care nu mai puteau circula

Autospecialele pentru intervenţiile la înălţime au fost solicitate expres de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, din cauza vechimii celor existente. „Inspectoratele au fost cele care ne-au transmis ce le-ar mai trebui şi am înţeles că scările de lucru la înălţime, care altădată veneau din fosta URSS, erau învechite, unele chiar nu mai puteau fi înscrise în circulaţie. Tocmai de aceea vom achiziţiona pentru fiecare judeţ câte o astfel de autospecială cu scară de lucru la înălţime“, a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
„Este vorba de un proiect pe care îl continuăm şi în care Consiliul Judeţean Dolj a fost lider de proiect, un proiect regional pentru toate judeţele Olteniei, prin care am putut să dotăm Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă cu maşini de intervenţie, maşini cu apă şi spumă, maşini de descarcerare. Cred că în acest moment ISU Dolj şi toate celelalte Inspectorate din Oltenia sunt foarte bine dotate, precum districtele din străinătate. Cum tot timpul e loc de mai bine, proiectul s-a continuat cu încă cinci milioane de euro care s-au câştigat pentru toată regiunea. Pentru apărarea populaţiei însă nimic nu este foarte scump“, a completat Ion Prioteasa. Acesta a mai menţionat că autospecialele de tip FRAP, cu viteză mare de deplasare, şi-au dovedit eficienţa şi că se intenţionează ca pe terenul unde se află acum sediul ISU şi unde funcţionează şi serviciul 112 să se amenajeze un loc şi pentru elicopterul SMURD. În total, pentru dotarea ISU Dolj au fost implementate proiecte în valoare de 24 de milioane de euro.   
La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia, a precizat că, pe lângă noul proiect din domeniul echipamentelor pentru situaţii de urgenţă, implementat pentru ca timpii de intervenţie să fie conformi cu cerinţele europene, până la sfârşitul anului se speră în contractarea a „cel puţin 100 de proiecte în valoare totală de peste 200 de milioane de euro, pe toate domeniile majore de intervenţie“. Totodată, se lucrează la etapele de programare a proiectelor cu finanţare europeană pentru perioada 2014-2020, când se doreşte atragerea unei sume cel puţin duble faţă de perioada 2007-2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS