9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColectarea deşeurilor, modernizată cu bani europeni

Colectarea deşeurilor, modernizată cu bani europeni

Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj au bătut palma pe ultima sută de metri în vederea accesării a 50 de milioane de euro, fonduri europene destinate implementării Masterplanului de deşeuri al judeţului Dolj. Dacă întreaga documentaţie a acestui proiect, intitulat „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, nu ar fi gata până pe 15 februarie, cele 50 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană pentru implementarea Masterplanului de deşeuri vor fi pierdute.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, au semnat ieri documentaţia de finanţare a Masterplanului de deşeuri pentru judeţul Dolj. Al treilea protagonist al acestui masterplan – firma Eco Sud, care administrează groapa în care se depune tot gunoiul din judeţ – va parafa la rândul său documentul astăzi.
Masterplanul de deşeuri a întâmpinat o puternică opoziţie din partea fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, care n-a dorit să-l accepte decât cu condiţia mutării gropii de gunoi de la Mofleni pe o altă locaţie, mai departe de oraş. Discuţiile s-au deblocat după ce Lia Olguţa Vasilescu a devenit primar. Succesoarea lui Solomon a acceptat ca tot gunoiul din judeţul Dolj să fie depozitat la Craiova – aici fiind, de altfel, singura groapă ecologică din judeţ, celelalte fiind închise pentru că nu erau conforme cu normativele UE. În schimb, Olguţa a pus alte condiţii, pe care Consiliul Judeţean a fost nevoit să le accepte. Din cele 50 de milioane de euro oferite de UE, Craiovei ar urma să-i revină o sumă mult mai mare – peste 23 de milioane de euro, adică 47% din total. Cu aceşti bani vor fi achiziţionate şi montate în reşedinţa de judeţ containere de gunoi îngropate (în care nu mai pot scotoci nici câinii şi nici oamenii!), atât pentru gunoiul menajer, cât şi pentru colectarea selectivă a deşeurilor, ce vor fi golite cu ajutorul unor maşini speciale, robotizate.
Prin acest Masterplan de deşeuri, gunoiul va fi colectat organizat din toate gospodăriile din judeţul Dolj. Asta înseamnă că fiecare gospodărie va primi gratis pubelă de gunoi, dar şi un compostor individual pentru resturile organice. Colectarea gunoiului nu va fi însă gratuită, fiecare familie de la ţară sau din oraş fiind obligată să încheie contracte de salubrizare cu serviciul local de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS