17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, iluminată cu leduri

Craiova, iluminată cu leduri

Primăria Craiova se pregăteşte pentru o nouă concesionare a iluminatului public din municipiu, în condiţiile în care contractul pe zece ani încheiat cu Luxten expiră peste câteva luni. Primul pas în acest sens va fi făcut joi, când Consiliul Local Craiova ar urma să adopte „Regulamentul şi indicatorii de performanţă ale serviciului de iluminat public“. În acest regulament sunt prevăzuţi inclusiv parametrii instalaţiilor de iluminat public. Spre exemplu, potrivit normelor din acest regulament, iluminatul pieţelor, al intersecţiilor, al trecerilor la nivel cu calea de rulare a tramvaiului, al capetelor de pod, al curbelor şi al trecerilor de pietoni trebuie să fie cu 50% mai ridicat decât cel de la nivelul străzilor, în timp ce iluminatul trotuarelor va avea un nivel cu 50% mai redus faţă de iluminatul de la nivelul părţii carosabile.

Concesiunea – „mai avantajoasă“

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi a Consiliului Local Craiova se mai află un punct referitor la iluminatul public. Consilierii locali sunt chemaţi să aprobe un „Studiu de fundamentare a delegării de gestiune prin concesionare a serviciului de iluminat public din municipiul Craiova“, realizat de 13 funcţionari din Primăria Craiova, numiţi prin Hotărârea Consiliului Local nr. 198/31.10.2012.
Concluzia acestui studiu e cât se poate de clară: „Studiul de fundamentare demonstrează că alternativa prin care proiectul este realizat în regim de concesiune este mai avantajoasă“. Justificările sunt multiple.
„Din experienţa anilor trecuţi, Primăria Craiova nu poate să suporte pe termen scurt o investiţie atât de mare, dar prin concesionarea serviciului de iluminat cu repartizarea costurilor pe mai mulţi ani, minimum zece ani, costurile devin suportabile şi în acelaşi timp se poate realiza un iluminat public performant încă de la începutul perioadei“, se arată în documentul menţionat. „Autoritatea publică evită accesarea unor credite cu o valoare mare şi eventuala garantare a acestora cu bunuri existente, în condiţiile unei pieţe financiare dificile“, se mai arată în studiu, reţinându-se, totodată: „Concesiunea este opţiunea care minimizează riscurile pentru autoritatea publică“.
Prin acest studiu, Colectivul de coordonare şi supervizare propune spre aprobare Consiliului Local Craiova delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului de iluminat public „pe o perioadă de minimum zece ani“.

Obiective: economie şi extindere

Realizatorii acestui studiu au creionat şi obiectivele viitoarei concesionări a iluminatului public. Primul astfel de obiectiv îl reprezintă „creşterea calităţii prestării serviciului de iluminat public prin modernizarea celor 18.573 de puncte luminoase existente cu aparate de iluminat performante (cu leduri) şi consum energetic scăzut“. Totodată, se mai propune „asigurarea prestării serviciului unde acesta este deficitar prin extinderea sistemului de iluminat public cu 662 de puncte luminoase noi, reprezentând circa 20 de kilometri de reţea aeriană şi opt kilometri de reţea subterană“, dar şi „scăderea puterii instalate per punct luminos de la 129,16 W la circa 94 W“, împreună cu „realizarea iluminării arhitecturale pentru un număr important de obiective (monumente de arhitectură, clădiri cu valoare istorică, grupuri statuare etc.)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS