9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParc fotovoltaic, inaugurat la Arcani

Parc fotovoltaic, inaugurat la Arcani

O centrală fotovoltaică de trei megawaţi pe oră a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute în localitatea gorjeană Stoieşti, din comuna Arcani. Investiția depăşeşte cinci milioane de euro, iar parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafață de şapte hectare. Tinmar Energy, firma care a construit parcul fotovoltaic la Arcani, a început primele probe la centrală, pentru ca până la sfârşitul acestui an investiţia să devină funcţională. Augustin Oancea, administratorul firmei care a realizat parcul fotovoltaic, a declarat că societatea pe care o reprezintă şi-a propus să construiască parcuri precum cel de la Arcani şi în alte localităţi din judeţul Gorj.
„Parcul se întinde pe o suprafaţă de şapte hectare şi are în interior circa 12.500 de panouri fotovoltaice. Panourile sunt de producţie chinezească, dar de o foarte bună calitate, cu toate autorizările europene luate. Dorim să dezvoltăm şi alte parcuri, dar, deocamdată, sunt la stadiul de proiecte şi nu dorim să vorbim mai mult acum“, a declarat Augustin Oancea, administratorul firmei care a investit cinci milioane de euro în parcul fotovoltaic de la Arcani.

Concurenţă pentru CEO

Tot mai mulţi investitori aleg să construiască parcuri fotovoltaice în diferite localităţi ale judeţului Gorj. Deşi costurile cu un astfel de proiect nu sunt deloc de neglijat, investiţia este recuperată în câţiva ani. În jurul Complexului Energetic Oltenia au început să apară producători de energie verde. Unul dintre aceştia se află la Târgu Jiu. Omul de afaceri produce energia electrică necesară funcţionării halelor de producţie pe care le deţine, iar diferenţa o vinde către CEZ. De asemenea, în această toamnă, la Târgu Cărbuneşti a fost inaugurat şantierul pentru cea mai mare investiţie germană din Gorj. Un grup de oameni de afaceri din Germania a început construcţia unuia dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din ţară. Acesta se întinde pe 56 de hectare şi va avea o putere de 20 de megawaţi. Suma pe care nemţii o vor investi la Târgu Cărbuneşti este de 46 de milioane de euro.

Şi primăria vrea energie

Nu în ultimul rând, Primăria Târgu Jiu a realizat documentaţia necesară şi a depus-o la ministerele de resort pentru construcţia în nordul oraşului a unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 20 de hectare. Valoarea proiectului depăşeşte 20 de milioane de euro, iar sistemul nou-creat va asigura o producţie de 4,5 megawaţi pe oră. Prin parcul fotovoltaic, municipalitatea vrea să acopere integral iluminatul public în oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS