17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUrgenţa cu puţine urgenţe

Urgenţa cu puţine urgenţe

În timp ce la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Craiova ajung zilnic aproape 400 de pacienţi, la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal „Filantropia“, media prezentărilor este în jur de 40 de pacienţi pe zi

Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ din Craiova deţine Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU) din 2004, chiar dacă acreditarea de funcţionare a fost primită abia în 2011. În mai 2012, CPU a fost evaluat pentru a doua oară de Ministerul Sănătăţii, care a constatat că îndeplineşte toate condiţiile pentru a funcţiona ca Urgenţă, ţinând cont de dotare, număr de consultaţii, liniile de gardă. Nu a trecut însă şi în finanţarea ministerului, din bugetul pentru serviciile de urgenţă, dar spitalul a găsit soluţia pentru a primi nişte bani pentru acest compartiment, începând cu anul trecut. „Am reuşit să obţinem fonduri de la CAS Dolj, pe spitalizare de zi. Pe contractul-cadru încheiat pe anii 2011-2012 s-a găsit această modalitate de a putea fi susţinuţi financiar“, a afirmat dr. Doina Guriţă, şeful CPU de la Spitalul „Filantropia“.  
Compartimentul s-a înfiinţat pentru a degreva Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Craiova, dar în realitate nu se întâmplă aşa. Dacă la UPU au ajuns să se înregistreze în prezent aproximativ 400 de cazuri de prezentări pe zi, la CPU „Filantropia“ numărul pacienţilor nu depăşeşte 40 pe zi, media fiind de 1.000 de prezentări pe lună. „Urgenţele minore şi medii, netraumatice, se pot adresa la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la «Filantropia» pentru investigaţii de specialitate şi tratament de urgenţă, fără a mai aglomera Urgenţa de la Spitalul Clinic Judeţean. Şi în cazurile grave pacienţii se pot prezenta la CPU «Filantropia» pentru primele îngrijiri medicale de specialitate şi abia apoi medicul de aici poate decide dacă pacientul trebuie dus la Spitalul Judeţean“, susţine dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova. Aceasta consideră că, dintre cei care se prezintă în UPU, doar 25 la sută reprezintă cu adevărat cazuri de urgenţă.

Ce cazuri pot ajunge la CPU „Filantropia“

Tocmai de aceea, din grosul celor care vin zilnic la Urgenţa SCJU Craiova, o parte s-ar putea prezenta fără probleme şi la CPU „Filantropia“. „Abia aşteptăm să mai vină din pacienţii de la Urgenţa Spitalului Judeţean şi la noi. Am auzit că unii se feresc să ajungă aici de teamă că plătesc, fie la ambulanţă, fie la noi. Serviciul de urgenţă este gratuit, indiferent dacă eşti asigurat sau nu“, a precizat dr. Doina Guriţă, medicul-şef al CPU „Filantropia“.
Cazurile ce ţin de cardiologie, boli de nutriţie şi diabet, medicină internă, gastroenterologie, oncologie, hematologie, obstetrică-ginecologie, pediatrie pot ajunge şi la Spitalul nr. 2. La cardiologie, în afară de cazurile grave, care nu sunt nici de competenţa Urgenţei de la Spitalul Judeţean, se poate prezenta orice persoană care suferă de insuficienţă cardiacă, tulburări de ritm cardiac sau hipertensiune arterială. „La noi nu se poate asigura traumatologie, pentru că nu avem secţii de chirurgie, ortopedie, neurochirurgie. Tot ce e traumă, plagă deschisă, hemoragie, tot ce ţine de intervenţie chirurgicală este îndreptat direct către Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul nr. 1. În rest, ce ţine de specializările noastre, avem capacitatea de a oferi consultaţii în regim de urgenţă“, a explicat dr. Alice Gavrilă, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“.  

Greu cu transportul pacienţilor

La Compartimentul de Primiri Urgenţe nu este însă chiar totul roz. Gărzile se asigură doar pentru interne şi obstetrică-ginecologie, iar în prezent la CPU mai sunt doar un medic, o asistentă şi o infirmieră, două cadre medicale intrând în concediu de maternitate. „Au venit la serviciu până în ultima lună, dar nu au mai putut. Aşa că acum trebuie să ne descurcăm cum putem în trei oameni, minimul necesar. De abia acoperim urgenţele de luni până vineri. În weekend, este doar un singur medic de gardă şi nu există serviciu de radiologie. Dacă nu este chiar o urgenţă, pacienţii sunt puşi pe lista de aşteptare“, susţine dr. Doina Guriţă. Aceasta a mai precizat că procentul de internare din rândul celor care se prezintă la Urgenţă este de 70 la sută şi că „avem cazuri mult mai puţine, dar ele sunt mai grave“.
Organizarea spitalului în sistem pavilionar le dă, de asemenea, bătăi de cap medicilor şi pacienţilor. Spre exemplu, după ce o persoană se prezintă în Urgenţa de la „Filantropia“ şi este investigată, asistenta sau infirmiera duce analizele în clădirea de peste drum, unde se întoarce din nou după un timp, pentru a lua rezultatele. „Gândiţi-vă câte astfel de drumuri se fac, în condiţiile în care personalul este minim. Unde mai pui că unii pacienţi trebuie transportaţi prin curtea spitalului cu căruciorul sau cu targa, atunci când e caz de internare, sau cu ambulanţa, peste stradă. Or, dacă pleacă din Urgenţă o asistentă cu un pacient, vă daţi seama că un altul trebuie să aştepte până când aceasta se întoarce“, au spus medicii din CPU „Filantropia“. Nici medicii specialişti din spital nu scapă de această trambalare, pentru că pot să fie chemaţi oricând din secţii în Urgenţă, pentru a vedea un pacient.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS